Aktywne Wpisy
Guadalajara +197
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +207
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

Klasyczna radiologia mnie nie interesuje za bardzo. Głównie chciałbym się skupić na zabiegach. Niestety z tego co słyszałem to w Polsce bardzo ciężko załapać się na taką ścieżkę rozwoju. Łatwo ugrzęznąć na wieki w klasycznym opisywaniu badań i tyle.
Rozważam również kardiologie inwazyjną. Czy w przyszłości istnieje ryzyko że radiologowie zabiegowi zastąpią kardiologów inwazyjnych i przejmą większość interwencji wewnątrznaczyniowych w obrębie serca? Jak to wygląda na zachodzie? Czy widać taką tendencję? Może @Strahl miałbyś coś do powiedzenia w tej kwestii? Byłbym wdzięczny.
#medycyna #lekarski #radiolog #radiologia #kardiolog #kardiologia #lekarz #specjalizacje #studia #studbaza #praca #pracbaza
Nie nie da się i tak swoje opiszesz i wyżelujesz.
Radiologów zaraz będzie więcej niż kardiologów interwencyjnych więc jest takie ryzyko.
Ja lubie też taką typową internę, a niestety tego w radiologii nie ma. Z tymi specjalizacjami chodzi mi o to, że jest przymus żeby się specjalizować w jakiejś wąskiej dziedzinie, a ja