Wpis z mikrobloga

Debian to darmowa dystrybucja systemu Linux, stworzona przez Iana Murdocka w 1993 roku. Jest jednym z najstarszych systemów opartych na jądrze Linux i stanowi podstawę dla wielu innych dystrybucji. Projekt rozwijany jest przez społeczność wolontariuszy z całego świata, kierowaną przez lidera projektu.

Nazwy wersji Debiana opierają się na imionach postaci z filmów "Toy Story". Nazwa niestabilnej dystrybucji Debiana pochodzi od imienia Sida, postaci regularnie niszczącej swoje zabawki.

Wersja 1.1 - Buzz (nazwa pochodzi od jednej z głównych postaci - Buzza Astrala)
1.2 Rex (tyranozaur)
1.3 Bo (Pastereczka Bou)
2.0 Hamm (Świnka Skarbonka)
2.1 Slink (Cienki)
2.2 Potato (pan Bulwa)
3.0 Woody (Chudy)
3.1 Sarge (Sierżant)
4 - Etch (znikopis)
5 - Lenny (lornetka Lenny)
6 - Squeeze (kosmita)
7 - Wheezy (pingwin)
8 - Jessie (kowbojka)
9 - Stretch (ośmiornica)
10 - Buster (pies Andy'ego)
11 - Bullseye (Mustang)
12 - Bookworm (mól książkowy)
13 - Trixie (triceratops) - obecna wersja
14 - Forky (Sztuciek)
15 - Duke (Druh-Wybuch)

Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki

#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #linux #debian #informatyka #komputery #film
Ukiss - Debian to darmowa dystrybucja systemu Linux, stworzona przez Iana Murdocka w ...

źródło: Wersje Debiana, czyli popularnej dystrybucji systemu Linux

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nieprawdą jest podawanie za cudzymi obrazkami że Debian miał zawsze nazwy kodowe.
Nie. Nie miał.
Twoje podanie informacji wyklucza wcześniejsze, także stabilne, w tym przełomową wersję z jądrem
EDIT. Faktycznie 1.1 miał 2.x jajko. Skleroza
Nie neguję idei nazw, eleganckich i nieźle zakotwiczonych w popkulturze bo skądinąd żyje z nimi cały czas. Jednak pamiętajmy o początkach.
Ja pamiętam 0.91.
Taki pesel .¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 0
@dziki-wienczyslaw: Nigdzie nie napisałem, że zawsze miał, więc piszesz bzdury. Dlatego podałem dokładnie te wersje, które miały. Tym bardziej, że te bez nazwy były poniżej 1.0 (plus 1.0, które nigdy nie zostało wydane). Przyczepiłeś się bez sensu.
  • Odpowiedz
Nie tak do końca. Z uogólnienia wynikała zupełność Twojego opisu. Więc nie do końca takie bzdury.
Należy zrozumieć że odbiorca uogólni bo nie zechce szukać dalej.

Tak. Wiem że czepiam się bez sensu. Przepraszam.

Dobrze dopisać nie tylko o roli sida (unstable), ale także wydzielenia stable/testing
  • Odpowiedz