Wpis z mikrobloga

Gadałem ostatnio z ziomkiem w pracy, że czemu używa w telefonie safari zamiast przeglądarki blokujące reklamy, np brave

On do mnie z tekstem, że po co ma instalować przeglądarkę jak on z niej nie korzysta. Pytam jak nie korzysta, a jakieś wiadomości, zapytania, nie wiem Wikipedia, czy głupi przepis na zupę jakby chciał.

Typ do mnie ze do wszystkiego ma apki xD

"Jak chce się dowiedzieć czegoś co się dzieje w Polsce to na X obczajam co Stanowski pisze" xD

Do każdego sklepu internetowego apka, a jak coś sprawdzić choćby głupie pytanie typu "kiedy był chrzest Polski", to on nie wpisuje w Google i nie szuka na Wikipedii, tylko odpala ChataGPT.

Mam 30 lat a czuje się jakby mi rzeczywistość odjechała jak dziadkowi. Gość ma 25 lat xD

Jak wy korzystacie z telefonu i internetu?

#pytanie #ankieta #android #ios #wykop #wykop30plus #technologia #komputery #apple #internet #smartfon #niebieskiepaski #rozowepaski

Jak wyżej

• Głównie apki + trochę przegladarka 17.3% (23)
  • Prawie tylko apki 5.3% (7)
  • Tylko apki 1.5% (2)
  • Po połowie apki i przegladarka 21.1% (28)
  • Głównie przegladarka + trochę apki 34.6% (46)
  • Prawie tylko przegladarka 16.5% (22)
  • Tylko przegladarka 3.8% (5)

Oddanych głosów: 133

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Schwarzfahrer: po pierwsze to Safari + AdGuard to najlepiej blokujący reklamy duet na iPhonie, a po drugie to tak się dzisiaj korzysta ze smartfonów, że do wszystkiego są apki, a w nich jakieś benefity, więc nie wiem czemu taki zdziwiony 😛
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer: prawie tylko przeglądarka.
Po 1. blokowanie reklam
Po 2. aplikacje są zazwyczaj wygodniejsze i są zawsze na wierzchu. Dzięki temu że nie używam aplikacji, tylko przeglądarki, mniej czasu tracę na głupoty (i mogę więcej spędzić na wykopie)
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer: Miałem apke do youtuba - od firefoxa różni się tym, że reklamy są wbudowane na stałe, jak chce się słuchać muzyki w tle to trzeba płacić, i nie działają rozszerzenia. Zalet nie zaobserwowałem. Podejrzewam, że podobnie jest z innymi apkami.

A żeby zamiast googla używać GPT bez jakiejkolwiek weryfikacji, to trzeba być odważnym.
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer: apki bardzo ułatwiają sprawę, jesteś cały czas zalogowany na konto, dostajesz powiadomienia o zamówieniach/przesyłkach. Mam na mobile firefoxa, którego używam głównie do wyszukiwania bieżących informacji, reszta to też głównie chatgpt do porównywania jakichś usług czy produktów
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer:

Mam Brave z wbudowanym blokerem reklam i ustawiony prywatny dns adguard. Przegladarka zastepuje mi aplikacje olx, peppera, youtube(idealnie blokuje reklamy video i odtwarza w tle), wykop, portale informacyjne, jak dojade, meteoblue. To to do czego inni uzywaja aplikacji, tutaj Brave blokuje 100proc reklam. No ale do innych uslug aplikacje sa niezbedne.
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer:

to jest stara polityka apple pt. "theres an app for that".
Pełni to kilka funkcji, m.in. przyzwyczaja do ściągania i do płatności za rzeczy.
Agreguje dane o użytkowniku i jego działaniach w celu sprzedaży
  • Odpowiedz