Wpis z mikrobloga

Tak czytam ostatnie wpisy, gadam z ludźmi którzy kupili nowe auto i jestem załamany tym co teraz jest NA STAŁE włączone w aucie:
1. Start/Stop które nie da się wyłączyć na stałe.
2. Asystent pasa ruchu który może uniemożliwić Ci wyprzedzenie - do wyłączania co start auta.
3. Automatycznie hamowanie jak parkuejsz na żyletki w ciasnym miejscu / wjeżdzasz w trawę- nie wiem czy da radę wyłączyć?
4. Zczytywanie znaków - jak to w Poslce znaki z d--y, zabudowany dawno się skończył a auto pyka że jedziesz ponad 50 km/h... i wyłączaj to co uruchomioenie auta.
5. Auto nie pojedzie więcej niż 180km/h mimo że ma wystarczajaco mocy - to nawet na niemieckiej auostradzie nie pojedziesz sprawdzić "ile wyciągnie".

Czemu te systemy nie są opcjonalne?
Czemu nei można tego na stałe nie włączyć/wyłączyć pod siebie?
Co to za narzucanie rzeczy w samochodzie który spłacasz przez lata kredytem ?
WTF europejska motoryzacjo ?

#samochody #motoryzacja
niebadzogrem - Tak czytam ostatnie wpisy, gadam z ludźmi którzy kupili nowe auto i je...

źródło: image

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niebadzogrem:

Asystent pasa ruchu który może uniemożliwić Ci wyprzedzenie - do wyłączania co start auta.

Ale to tylko w BMW, inne auta mają kierunkowskazy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@niebadzogrem a w zamian za to dostajesz skrzynie automat, auto kontrolujące wszystko co się dzieje dookoła, aktywny tempomat i możesz w spokoju scrollować TikToka podczas jazdy. Moim zdaniem gdyby wyrzucić wszystkie asystenty, pomocniki i czujniki to ludzie przestaliby tak nagminnie korzystać z telefonu podczas jazdy, bo po co patrzyć przed siebie? Najwyżej auto zahamuje, po co kontrolować pasy? Przecież auto nas spowrotem nakieruje
  • Odpowiedz
  • 3
@niebadzogrem w którym pojedzie się nie da? W robocie mamy solarisy z 2025 i da się to wyłączyć.

O tak asystent pasa to dla mnie rak i bardziej niebezpieczny system, ostatnio wziąłem renault clio z trafficara, chciałem skręcić w prawo przy 70 a kierownica mi odbija w prawo, i wyświetla się jeszcze asystent pasa ruchu, nienawidzę tego specjalnie najezdzam na linie a ten mnie odbija.

Kiedyś jechałem toyotą corollą droga była pusta ograniczenie
  • Odpowiedz
  • 1
@PiotrFr: No to lepiej by było by był jakiś alaram dźwiękowy lub coś innego. Jak Ci pieszy/dzik wyskoczy i zapomnisz włączyc kierunkowskazu to nie odbijesz i w niego się w---------z xD Jak auto może korygowac Twój tor jazdy jak Ty jesteś kierowcą xD?
@TypowyDaltonista Nie no te bajery są fajne jako opcjonalne dla tych co korzystają ale do jasnej ciasnej powinna być opcja wyłączenia na stałe jak Ci sie
  • Odpowiedz
  • 3
@TypowyDaltonista i dlatego mamy na drogach co mamy, ludzie nie skupiają się na jeździe tylko się bawią jak małpy tymi wielkimi tabletami i tik tokami. Niestety ale współczesne auta robią kaleki a nie kierowców potem się dziwić, że się rozwalają w debilne sposoby wpadają pod tramwaje itp. uważam iż teraz to są auta zabawki. Jestem za tym by wywalić ponad połowę tych debilnych funkcji
  • Odpowiedz
@niebadzogrem dla tych co korzystają to ok, ale mi chodzi o ludzi którzy tego nadużywają i cale życie ludzi dookoła (bo wywalone na kierowcę robiącego to świadomie) powierzaja komputerowi i czujnikom. Tutaj chodzi o to, że ludzie czują się coraz bardziej wyręczeni w jeździe przez samochód przez co mogą się zająć czymś całkowicie innym. Nie wiem jak działa aktywny tempomat w ruchu miejskim, nie wiem czy ma możliwość zatrzymania się do
  • Odpowiedz
i dlatego mamy na drogach co mamy, ludzie nie skupiają się na jeździe tylko się bawią jak małpy tymi wielkimi tabletami i tik tokami.

@Lardor: najlepsza jest ta wszechobecna tabletoza w nowych samochodach. Człowiek pół dnia siedzi przed kompem, kolejne ćwierć dnia przed telefonem, a kolejne ćwierć spędza w samochodzie pełnym ekranów (przecież już nawet liczniki itp. są wyświetlane na ekranie XDD).

Oczka lubią to.
  • Odpowiedz
  • 1
@TypowyDaltonista jedyne systemy w aucie które akceptuje to, podgrzewanie lusterek zewnętrznych bajer w deszczu czy w trakcie mrozów mgły się sprawdza, czy tempomat na autostradzie. To są bajery dość przydatne i w sumie tyle reszta jest zbędna. Tak asystent pasa ruchu uważam za coś niebezpiecznego.
  • Odpowiedz
  • 0
@Krupier szczególnie mercedesy naszpikwoane tym, niestety te wszelkie tablety bardziej odwracają wzrok od drogi i ludzie się bardziej skupiają na tych tabletach. Dlatego jestem fanem minimalizmiu w autach tym mniej tabletów i innych pierdół tym lepiej. Dlatego lubię auta starsze.
  • Odpowiedz
autem z asystentem pasa, co w wypadku potrzeby wykonania uniku, gdzie masz ułamki sekundy na odbicie? Czy auto uzna „hehe, nie” i załaduje cię w sarnę/losia/inne

@TypowyDaltonista: kierownica stawia lekki opór i wibruje, ale nie blokuję się. Jest to irytujące jak są remonty i lekkim łukiem najeżdża się na linie, wtedy system wibruje i lekko odbija, trzeba silniej skręcić kierownice i tyle. Przy skręcaniu awaryjnym jakbyś szarpenala nią bo sarna
  • Odpowiedz
@Lardor zgadzam się, grzanie luster i tempomat eleganckie patenty, mam grzane lusterka w moim civicu 99 roku i ostatnio wyjeżdżałem z placu mając zaparowane lusterka, do bramy nie dojechałem, a one już odparowane, tempomat fajny, ale przy naszych drogach (a raczej ruchu na nich) powiedziałbym, że aktywny tempomat jest lepszy. Dorzuciłbym coś do tego, ale nie wiem co, mogę jedynie powiedzieć, że w nowych autach (nowe tj. Po 2010 roku xD)
  • Odpowiedz
@niebadzogrem: mam samochód z 2025 roku i z tych wszystkich rzeczy obecna jest tylko ta pierwsza, natomiast to prawda, musiałem się bardzo długo naszukać modelu, który jest pozbawiony tych wszystkich niedopracowanych rozwiązań. Niedopracowanych, bo w jakichś 95% (IBzD) modeli to nie działa dobrze, działa po prostu tak, żeby odhaczyć wymogi homologacyjne, a ja jestem fanem "dobrze albo wcale".

WTF europejska motoryzacjo ?

@niebadzogrem: ale wiesz, że to jest
  • Odpowiedz
@niebadzogrem:

Jak Ci pieszy/dzik wyskoczy i zapomnisz włączyc kierunkowskazu to nie odbijesz i w niego się w---------z xD Jak auto może korygowac Twój tor jazdy jak Ty jesteś kierowcą xD?

Chłopie jeździłeś z tym kiedykolwiek czy czytałeś w internecie? Bo widzę nie masz pojęcia jak to działa xD
Asystent robi tylko lekki opór, przy takim manewrze nie ma nic do gadania
  • Odpowiedz
@niebadzogrem:

Tak czytam ostatnie wpisy, gadam z ludźmi którzy kupili nowe auto i jestem załamany tym co teraz jest NA STAŁE włączone w aucie:

Już pal licho te systemy, raz lepsze, raz gorsze (zwykle gorsze), ale najbardziej w---------e w nowych autach jest to wieczne pikanie, brzęczenie, ostrzeganie, komunikowanie i tak dalej. Szału mozna dostać, jak na odcinku kilometra na pozamiejskiej drodze samochód musi koniecznie wysłać 8 (liczyłem) ostrzeżeń, zupełnie z
  • Odpowiedz
@niebadzogrem: No patrz, a ilość wypadków śmiertelnych na drogach, spada rok do roku ¯\(ツ)/¯ Jeszcze dodaj do list automatyczną skrzynię biegów, bo synek ja to wolę mieć kontrolę nad autem
  • Odpowiedz
@PiotrFr: jako pasażer miałem zderzenie z sarną w nowej Skodzie Octavia, liczy się? No tak wystarczy w sytuacji awaryjnej włączyć migacz albo zignorować te lekkie szarpnięcia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz