Wpis z mikrobloga

Nigdy chyba tak za PSL nie trzymałem kciuków jak w tym wypadku, i liczę że ustawa nie wejdzie w życie, a oni dotrzymają słowa.

#polityka #sejm
michalxd21 - Nigdy chyba tak za PSL nie trzymałem kciuków jak w tym wypadku, i liczę ...

źródło: image

Pobierz

Dwukadencyjność

• Powinna zostać zniesiona 9.4% (6)
  • Powinna zostać tylko w samorządach 7.8% (5)
  • Powinna być w samorządach i sejmie/senacie 82.8% (53)

Oddanych głosów: 64

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michalxd21: Byłoby fajnie ale wiadomo że ich po prostu zleją. Można byłoby zacząć od ograniczenia liczby posłów i senatorów albo całkowitej likwidacji senatu.

Ale widać że dwukadencyjność bardzo PSL boli co cieszy. Też ciekawe jakim cudem to przeszło bo jednak PiS ma sporo ludzi w samorządach. Może stwierdzili że KO dużo bardziej ten ruch zaboli.
  • Odpowiedz
@Parmenides69 chyba spowoduje to tyle, ze minsiterialne stolki przejmą notable (nie posłowie), a mięso do głosowania po prostu będzie sie zmieniać trochę częściej. A i powstanie parę nowych spółek państwowych gdzie będą upychać kadry. Więc suma summarum nic się nie zmieni.

Zawód poseł zniknie pewnie, bo kto będzie chciał zaryzykować karierę dla być może 8 lat. A ludzie zamożni, nie zdecydują się żeby być maszynką. Więc w sumie tak jak i
  • Odpowiedz
@michalxd21: dwukadencyjność do Sejmu to zbyt pseudointelektualne podejście naiwne wierzyć że po 8 latach na ich miejsce wejdą normalni ludzie równie dobrze na miejsce jakiegoś nieudacznika wejdzie drugi Mendołajza czy inny Bekowicz uważający elektorat za mniej zorientowany. Normalny poseł może i siedzieć z więcej kadencji o ile coś wnosi większym problemem jest lenictwo w biurach poselskich, spółeczki, lobby czy tresura partyjna
  • Odpowiedz
@michalxd21: Ostatnia opcja. Jak 2 kadencję to Sejm/Senat/Wójt/Burmistrz itd. Równo to równo, a nie typ siedzi w Sejmie od 1997 roku, dorobił się willi, 2 mieszkań, brody i emerytury, ale ma 67 lat i dalej chce siedzieć. Jak ma być kaczka na ostro to na ostro, a nie pewien typ siedzi sobie w Sejmie z 25 lat i jest mu fajnie, a ma lat 75 np. @tomwick55 @first
  • Odpowiedz
@Sylwiusz89: Ja natomiast wolę żeby cenzus wiekowy podnieść do sejmu i senatu. Tak nie wiem od 40 roku życia.
Niech trafiają tam ludzie, którzy coś osiągnęli w życiu, a nie żeby się dorobić.
  • Odpowiedz
@first: Tylko czy nauczycielka 45 lat co była w radzie miasta dorobiła się na tyle, aby Sejm traktować jako miejsce, gdzie będzie uczciwie dla społeczeństwa pracować. Raczej nie. A byli młodzi jak Ibisz co chwilę był chyba dla beki trochę w Sejmie i wycofał się totalnie z tego. Niestety do Sejmu wchodzą komentator sportowy Zimoch co nic nie robi np. To mnie wkurza. Znana twarz i tyle-https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-posel-myslal-ze-mikrofon-jest-wylaczony-posypaly-sie-wulgary,nId,22431645
  • Odpowiedz
Tylko czy nauczycielka 45 lat co była w radzie miasta dorobiła się na tyle, aby Sejm traktować jako miejsce, gdzie będzie uczciwie dla społeczeństwa pracować. Raczej nie. A byli młodzi jak Ibisz co chwilę był chyba dla beki trochę w Sejmie i wycofał się totalnie z tego. Niestety do Sejmu wchodzą komentator sportowy Zimoch co nic nie robi np. To mnie wkurza. Znana twarz i tyle-https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-posel-myslal-ze-mikrofon-jest-wylaczony-posypaly-sie-wulgary,nId,22431645

@Sylwiusz89: daję większą
  • Odpowiedz
@Sylwiusz89: Tak, już może jeszcze zniżki na jej content na OF? To był przykład abstrakcyjny, który dobitnie pokazał, że młode OFki nie powinny kandydowac, bo miałyby spore powodzenie i bynajmniej ze względu na kompetencje jakich potrzeba w polityce.
  • Odpowiedz
@tomwick55: Ja też nie, ale stawiam, że były o niej legendy. Kiedyś w jednym urzędzie gminy była pani w stylu młodej Gosi Sochy co była bardzo szanowana przez wójta za swoje kompetencje typu sportowa sylwetka, mały, ale ładny b---t i dopiero jak wójt zmienił się, a została jakaś kobieta to jej etat zlikwidowała i zwolniła, ale pewnie wiekowa babcia wójt lat 58 była zazdrosna o panią lat wtedy 38, bo
  • Odpowiedz