Wpis z mikrobloga

#wloclawek #plock

Hej wszystkim! Z partnerką pracujemy od lat na remote i szukamy (zupełnie wstępnie) różnych miejsc w centralnej Polsce do osadzenia się już na dłuższy czas. Chciałem prosić i zapytać osoby spod tagów Włocławek i Płock o szczere 2 słowa o tym jak Wam się mieszka w danym mieście - byłbym serio super wdzięczny.

Nie byliśmy jeszcze w żadnym z nich ale planujemy odwiedzić zrobić jakieś weekendowe wycieczki w ciągu miesiąca/dwóch by zobaczyć czy wgl nam to będzie odpowiadało. Ceny mieszkań robią swoje i chcemy ucieć już z dużego miasta i osiedlić się na swoim ()
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

#plock
Płock to mocno starzejące się miasto. Młodzi wyjeżdżają bo nie ma tu perspektyw. Jest Orlen i nic poza tym. A odnośnie Orlenu wczoraj mieli awarie i jak odpalili pochodnie to jakbyś mieszkał przy lotnisku . W czasie deszczowej pogody śmierdzi niesamowicie także poszukaj onkologa .
Jeśli chodzi o zwiedzanie to jest kilka fajnych miejscówek ale to można ogarnąć w 2 dni i koniec.
Preferujesz mieszkalnej czy dom?
Ceny tutaj
  • Odpowiedz
@Taktojaaa: Płock jest spoko miejscem do życia, jeśli nie oczekujesz wielkomiejskiej pompy. Życie tu raczej płynie wolno, atrakcje są mocno ograniczone, ale wszystkie usługi których się oczekuje są dostępne i osiągalne. Komunikacja kolejowa mocno się poprawiła - są połączenia bezpośrednie z Warszawą, Katowicami, Gdynią (więc i Gdańskiem oraz Sopotem), a jak się chce gdzieś dalej, to w Kutnie można się przesiąść. 50 km do autostrady A1 (Włocławek lub Kutno -
  • Odpowiedz
  • 0
@wyindywidualizowany: Cześć! Bardzo dziękuję za info :D Rozglądamy się za mieszkaniami. Mamy +/- pół miliona oszczędności i w tej kwocie wpłaty własnej +małego kredytu byśmy kupili coś fajnego.

Bardzo lubimy małe miasta - pod warunkiem że nie są "umieralniami". Męczy nas np warszawa - oboje jesteśmy ze wsi i ponad wszystko cenimy spokój i kameralność. Oboje pracujemy zdalnie i mamy stabilne zatrudnienia (o ile można tak powiedzieć w dzisiejszych czasach).
  • Odpowiedz
  • 0
@jakis_login: Hej! Wielkie dzięki za info :)

Tak jak wspomniałem powyżej - zupełnie świadomie szukamy czegoś kameralnego. Najlepiej to wgl na wsi, ale bardzo się wachamy. Idealnym kompromisem by było właśnie miasto położone pomiędzy naszymi rodzinami (czyli właśnie taki Płock lub Włocławek) oraz coś co nie kosztuje tyle co Warszawa na codzień
  • Odpowiedz
"W czasie deszczowej pogody śmierdzi niesamowicie także poszukaj onkologa" - co masz dokładnie na myśli?

@Taktojaaa: ma na myśli Orlen. W dzielnicy najbliżej kombinat czasem śmierdzi, ale bez przesady.

Jeśli chodzi o spokój, to tak na prawdę każda wioska w okolicy Płocka będzie względnie spokojna. W samym mieście też nie ma dramatu.
  • Odpowiedz
@Taktojaaa: przeprowadziłem się 3 lata temu do Płocka z Wojewódzkiego podobnej wielkości i- Płock to umieralnia. Żadnych koncertów, nie ma nawet żadnego parku żeby pospacerować i dla mnie w wieku 32 lat jest dramatycznie źle. Rynek w weekendy? 5 knajp pustych bo studentów brak, aż odechciewa się wyjść. Orlen? Praca po znajomości, bez tego zapomnij. Okropne miasto. Co mnie to trzyma? Dobra praca małżonki i nic więcej. Nie róbcie sobie
  • Odpowiedz
@Bonsoul: bzduuuuuuuura. Koncertów jest sporo, tylko nie takich, jak w dużych miastach. POKiS, amfiteatr, rock69 i wiele innych. Parki? Nad Wisłą za sobótką, park północny, park na Podolszycach południowych, w centrum masz też kilka mniejszych i większych zielonych przestrzeni. Grodzka - w piątki i soboty pełno ludzi w barach i restauracjach. Nie wprowadzaj w błąd. Sam rzadko bywam w ścisłym centrum, ale jak już jestem, to zawsze są ludzie. I
  • Odpowiedz
@jakis_login: jakie koncerty? Recital zespołu Bajm, ich troje czy zespołu mazowsze? Pokaż mi koncert jakiegokolwiek wykonawcy "na czasie". Park na podolszycach? Ta betonowa przestrzeń do przejścia w 10 minut? Grodzka pełna ludzi? Chyba mówisz o innym mieście. Takie tłumy na mieście, że idziesz do któregokolwiek baru i znajdziesz wolny stolik o dowolnej porze. Zresztą to miasto tak bardzo żyje, że największym wydarzeniem według lokalnych portali jest.... otwarcie nowej budki z
  • Odpowiedz
@Taktojaaa Odniosę się do wypowiedzi powyżej:

- Orlen - jeśli chodzi o smród to faktycznie w rejonie blisko Orlenu (Wielka Płyta, Politechnika itp.) czasami waliło siarkowodorem. Znajomy który mieszka na słodkich mówi, że od paru lat jest dużo lepiej ale generalnie pewne uciążliwości (zapach +czasem hałas przy rozruchu dużych instalacji typu Olefiny) nadal wystepuje. Ze swojej perspektywy - mieszkałem w centrum (okolice sienkiewicza) pare lat i ja tam nic nie odczuwałem. Teraz
  • Odpowiedz
Tak jak wspomniałem powyżej - zupełnie świadomie szukamy czegoś kameralnego. Najlepiej to wgl na wsi, ale bardzo się wachamy.

@Taktojaaa: To poszukaj domu w okolicach Łącka. Do Płocka w razie potrzeby całkiem blisko, a latem dostęp do ścieżek rowerowych i okolicznych jezior w zależności od kaprysu. Lada chwila kończy się inwestycja na Orlenie przez którą ceny nieruchomości wystrzeliły, a więc powinno być nieco taniej :)
Samo miasto dzięki pieniądzom z
  • Odpowiedz
@Bonsoul: a czego ty oczekujesz od Płocka? Że zjawią się tu gwiazdy? Sorry, to nie tu. Ale narzekanie, że nic nie ma, jest nie na miejscu, bo to zwyczajnie nie jest prawda. Nie ma nic dla ciebie, a to co innego. A że wolne stoliki? To chyba dobrze...
  • Odpowiedz
@Taktojaaa: Jako mieszkaniec Włocławka od urodzenia a jednocześnie ktoś kto w wieku 18 lat wyjechał stamtąd, a potem wrócił na jakiś czas powiem tak:
- jeśli lubisz jazdę rowerem, wycieczki piesze, zbieranie grzybów i typowo emeryckie rozrywki to tutaj je znajdziesz
- jeśli kiedykolwiek będziesz potrzebował pomocy medycznej, a już nie daj Bóg Twoja partnerka zacznie rodzić trzymaj się jak najdalej od lokalnego szpitala
- bardzo dobry internet, wydaje mi się, że całe
  • Odpowiedz
@matka_boska_w_klapie: co do szpitala, nie zgodzę się. Rodziłam 2 razy we włocławskim szpitalu i złego słowa nie mogę powiedzieć. Opieka na bardzo wysokim poziomie. Kiedyś może było inaczej, ale od 10 lat osobiście nie spotkałam się z negatywną opinią na temat porodu we Włocławku :)

@Taktojaaa głównym problemem we Włocławku jest praca, skoro Wy pracujecie zdalnie to już ten minus Wam odpada. Jeśli liczycie na mnóstwo rozrywek to rzeczywiście
  • Odpowiedz
@Taktojaaa: Urodziłem się i wychowałem we Włocławku, po maturze kilka lat spędziłem w Poznaniu i Gdańsku, aktualnie od przeszło roku znów mieszkam we Włocławku i kompletnie nie żałuje powrotu. Miasto bardzo się zmieniło na plus. Co prawda nie poleciłbym tego miasta studentom, ale jak masz powyżej 30 lat to znajdziesz tu wszystko czego potrzebujesz.
Tak naprawdę największym minusem jest gówniany rynek pracy i tu rzeczywiście Płock ma przewagę (chociaż tam
  • Odpowiedz