Wpis z mikrobloga

#komputery #pcmasterrace
Czy to normalne że tak się wyświetla ram 6000mz / cl30? Taki kupiłem firmy patriot, włączyłem expo ale dziwi mnie to że wyświetla się 4800 i dopiero potem 6000 tak jakby fabrycznie było właśnie to 4800
DavyX - #komputery #pcmasterrace
Czy to normalne że tak się wyświetla ram 6000mz / cl...

źródło: IMG_5312

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czy jest jakaś różnica między XMp a expo?

@DavyX: nie wiem, zatrzymalem sie na Pentium dwurdzeniowym, po prostu nie potrzebuje wiecej
napisz jaką masz płytę, zawsze ktoś podpowie
  • Odpowiedz
@DavyX: te 6000 to jest częstotliwość po podkręceniu. nie wyświetla tego jako 6000 domyślnie bo to nie jest ich domyślna "prędkość".
nawet w rozwinięciu skrótu expo masz podkręcanie

Extended Profiles for Overclocking
  • Odpowiedz
nie masz nawet gwarancji,z e ten ram CI zadziała z takimi parametrami. to znaczy tyle, zę producent ramu potwierdził jego zdolność do pracy z takimi parametrami na jego testowym zestawie w laboratorium, ale kontroler pamięci który jest inny w każdym procesorze już może nie dać rady.

na stronie amd np sam widzisz, ze oni umywają ręce od ramu szybszego niż 5600 dla ryzenów 9xxx.

Max Memory Speed 2x1R DDR5-5600

dla ryzenów 7xxx to już tylko
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: a czym się będzie objawiało to czy jest git czy nie? Komputer się będzie wykrzaczal? Bo ustawiłem na 7500x właśnie to expo na 6000 i narazie wszystko jest git
  • Odpowiedz
@DavyX: bluescreen / zawieszanie się np gier. ogólnie musiałbyś mieć srogiego pecha aby Ci 6000 się wykrzaczało przy 2 kościach. przy 6400 mogą być problemy, dawniej praktycznie graniczyło z cudem ustabilizowanie 6400, ale amd od tamtego czasu wydało sporo poprawek biosu i już jest lepiej pod tym względem.
  • Odpowiedz
a czym się będzie objawiało to czy jest git czy nie?

@DavyX: różnie, najbardziej oczywisty symptom to jak ci nawet POST nie przejdzie przy podkręconych ramach i wróci do fabrycznych 4800. Mniej oczywisty symptom to ram na 6000 mt (3000 mhz) a kontroler na 1500 mhz (ratio 1:2 zamiast 1:1), będzie działało ale wydajność nie będzie taka jaka powinna być (przy 1:1). Najgorzej teoretycznie jakby ci POST przeszedł z oc
  • Odpowiedz