Wpis z mikrobloga

Które #ai radzi sobie najlepiej z tematami około psychologicznymi? Interpretacja emocji, zachowań, porady terapeutyczne etc.

#grok radzi sobie fatalnie (mimo że na innych polach jest świetny). #gemini jest całkiem ok, ale czułem się z nim jak z bardziej zaawansowaną wyszukiwarką. #deepseek ma przebłyski, ale nie chce wysyłać danych chińczykom. Do tej pory za faworyta uważałem #chatgpt - szczególnie z odpowiednimi instrukcjami spersonalizowanymi naprawdę fajnie interpretuje i analizuje (choć trzeba go "trzymać za mordę" by nie stał się potakiwaczem). Ostatnio zacząłem bawić się #cloude i naprawdę mądrze odpowiada, bez specjalnego przygotowania

Tylko żeby nie przyszedł zaraz ktoś kto mi napiszę że ten a ten AI jest do d--y bo jest kiepski w programowaniu, albo wygenerował mu obrazek z kotem z dwiema głowami. Pytam o konkretny zakres wiedzy, bo pod tym kątem one się mega różnią

#psychologia #psychiatria #samorozwoj taguję też #depresja bo mogą być zainteresowani
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Atreyu: IMO:
AI to najgorsza metoda szukania porad psychologicznych. Poczytaj sobie o "psychozie AI", i mechanizmach za tym stojącymi. W skrócie: AI pogłębia nieprawidłowości i zaburzenia w psychice/osobowości.
  • Odpowiedz
@Arkass: czy ja wiem, gadałem z czatem, dał mi kilka praktycznych porad i ćwiczeń. Poszedłem do psychologa i doszliśmy do tych samych wniosków, dał mi kilka ćwiczeń do zrobienia. Wrażenia mam takie że chat jest dobry w dawaniu wskazówek/ćwiczeń i nie odstaje od tego co daje psycholog (imo jest nawet lepszy), ale jeżeli ktoś chce się diagnozować za pomocą chata to odradzam i to mocno.
  • Odpowiedz
Które #ai radzi sobie najlepiej z tematami około psychologicznymi? Interpretacja emocji, zachowań, porady terapeutyczne etc.

@Atreyu: IMO:
Musiałem w takim razie błędnie to zinterpretować. ;)

nie używam tego terapeutycznie, wprost przeciwnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Przeciwnie - to można zinterpretować tak, że szukasz czegoś, co pogłębi Twoje zaburzania psychiczne, a nie je zneutralizuje, więc dobrze trafiłeś, bo AI do tego nadaje się idealnie. ;)
  • Odpowiedz
@Anhed: IMO:
To jeden z mechanizmów prowadzących do "psychozy AI", czyli zachłyśniecie się chatem z AI, że tak "świetnie mnie rozumie", "daje podobne rady co psycholog", "jest świetny z psychologi", "stał się moim przyjacielem", "stał się moim powiernikiem" itp. Od tego właśnie się to zaczyna.
  • Odpowiedz
@Arkass: bez przesady... szukam ćwiczeń jak sobie poradzić z przełamywaniem lęków, dał mi fajne porady na przełamywanie się krok po kroku. Traktuję to jak narzędzie a nie jak przyjaciela, czy powiernika. Nie odlatuj za daleko
  • Odpowiedz
Przeciwnie - to można zinterpretować tak, że szukasz czegoś, co pogłębi Twoje zaburzania psychiczne, a nie je zneutralizuje, więc dobrze trafiłeś, bo AI do tego nadaje się idealnie. ;)

@Arkass: aha czyli jednak nie mam zagadywać do kasjerki czy nie dzielić się czymś emocjonalnym z bliską mi osobą bo to pogłębi moje problemy psychiczne? no ok
  • Odpowiedz
  • 0
@Arkass: @Anhed uważam że jak chodzi o kwestie psychologii, psychiki, to tzw. "good servant with bad master". Może być tak że pogłębi to czyjeś problemy, jeżeli ktoś właśnie z tym przyjdzie. Natomiast przy samoświadomości, to super narzędzie by spojrzeć z boku na pewne sprawy, lub żeby szukać rozwiązań problemów.
  • Odpowiedz
@Atreyu: Możliwe że tak jest i faktycznie potrafi pogłębić problemy, na pewno przeszkadza mi to że zbyt bardzo sugeruje się tylko tym co napisze i nie ma takiej ludzkiej perspektywy i sugestii. Ale niestety psychologowie też mogą zaszkodzić, 2 razy zrezygnowałem z terapii bo czułem się jak g---o po tych sesjach.
  • Odpowiedz