Wpis z mikrobloga

Pacjent- kocioł gazowy dwufunkcyjny. Problem pojawił się po rozpoczęciu sezonu grzewczego. Przy ogrzewaniu wzrasta ciśnienie na instalacji. Po tym zawór bezpieczeństwa przepuszcza wodę i po pewnym czasie gdy nagrzeje się w domu soda poniżej zadanej wartości i wywala błąd. Co może być przyczyną ? #ogrzewanie #ogrzewaniegazowe #gaz #remontujzwykopem
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ksiak: @VenoM9999 @Norskee we wrześniu miałem remont łazienki- cała woda została spuszczona z instalacji- czy możliwe jest, że przy napełnianiu coś poszło nie tak ? Naczynie przeponowe ma w sobie powietrze ale mam rozumieć, że mimo to może być uwalone- jak w najprostrzy sposób to spradzić ?
  • Odpowiedz
@mr_abcd: pytanie brzmi czy ma tyle powietrza co trzeba czy za mało. Nowe piece jakoś lubią zgubić powietrze z tego zbiornika. U teściów co rok trzeba pompować, a w swoim starym piecu z 95 roku ani razu nie miałem dopompowywać

Najgorzej jak woda w instalację była zalana jak w zbiorniku nie było powietrza, bo wtedy woda zajmuje całą przestrzeń(i wtedy rośnie ciśnienie, bo jest za mało powietrza do ściśnięcia)
  • Odpowiedz
  • 0
@Norskee dziś dobiłem powietrza do zbiornika. Nie słychać było bulgotania więc wygląda że zbiornik jest ok. Pytanie czy sam zawór bezpieczeństwa gdyby był uszkodzony może powodować takie skoki ciśnienia ?
  • Odpowiedz
@mr_abcd: nie, zawor bezpieczenstwa ma sie otworzyc jak cisnienie wzrosnie za bardzo, a cisnienie wzrasta jak nagrzewa sie woda w instalacji
to zbiornik przeponowy zabezpiecza przed wzrostem cisnienia, bo rozszerzajaca sie woda sciska powietrze w tym zbiorniku ograniczajac w ten sposob wzrost cisnienia

Zostają dwa pytania, czy zbiornik jest odpowiednio napompowany i czy nie jest za duzo wody w instalacji zeby faktycznie bylo w nim wystarczajaco duzo powietrza
  • Odpowiedz