Wpis z mikrobloga

Z musu przesiadłem się na #thinkpad z topowym i7 4 gen, 32 GB RAM, Quadro oraz SSD i co? Muli jak skurczysyn przy kilku cięższych stronach w przeglądarce, zero akceleracji dla wideo poza h264 więc YT bez h264ify to pokaz slajdów, programy z większą ilością animacji czy przeźroczystości mordują procesor, SSD a notorycznie siedzę i czekam aż się dana rzecz łaskawie odpali.
Może to #windows11cwel, może to zerowa optymalizacja obecnego internetu, może modlitwa do pingwina i Linusa by mnie uratowała... nie wiem xD Ludzie twierdzący że w 2025 dobrze im się używa wypierdzianego T420 z i5 2 gen i 8 GB RAMu, muszą mieć zajebiście mocną psychę albo czytać wykop emacsem przez sendmail.

#pcmasterrace #komputery #informatyka
Foxing - Z musu przesiadłem się na #thinkpad z topowym i7 4 gen, 32 GB RAM, Quadro or...

źródło: 2025-10-18 01_15_48-HWiNFO 64 v8.30-5800 @ LENOVO ThinkPad W541 - Podsumowanie systemu

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

może modlitwa do pingwina i Linusa by mnie uratowała...

@Foxing: No tak na pół gwizdka. Spróbuj sobie postawić takie absolutne minimum. Debian bez środowiska graficznego. Z palca doinstaluj X11. Potem i3. Do tego Pipewire i Firefox. I zobacz jak szybko nawet na takim minimum obecny net będzie mulić. Ludzie którzy dalej wmawiają ludziom te "ostatnie dobre" modele ze starą klawiaturą to fanatycy którzy się tylko tymi laptopami bawią, a do
  • Odpowiedz
  • 7
@Foxing różnica między entuzjastami oldtimerów a thinkpadziarzami jest taka, że Ci pierwsi używają swoich zabawek do weekendowych wycieczek i przejażdżek na zloty, a Ci drudzy próbują pracować na sprzęcie z poprzedniej epoki( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@Foxing: Jasny gwint, a ja chciałem jeszcze z miesiąc temu przesiąć się na A1398 z 4980HQ i M370X XDDDDD
Ładuj tam 10 LTSC. Powinno być lepiej. Ewentualnie, jak pisali koledzy wyżej, jakiegoś LXQt czy i3wm.

Jeszcze dwa lata temu miałem X200 na co dzień, nawet to jako tako chodziło z Win 7 XD Teraz T410, ale jest ciężko, no jest wysoko z tym internetem dzisiejszym...
  • Odpowiedz
  • 1
@Foxing Niestety, wybrałeś chyba najgorszą z generacji Intela, bo z 3 na 4 generację w laptopach zaczęto montować procesory ultraniskonapięciowe zamiast niskonapięciowych, przez co - de facto - nastąpił spadek wydajności procesorów względem 2 czy 3 generacji. Zysk był za to w energooszczędności.

Innymi słowy - ów T420, zależnie od konfiguracji, może być sporo wydajniejszy od Twojego laptopa, więc może faktycznie im się lepiej na nim pracuje.
  • Odpowiedz
@mp107: otóż to, taki i7-3632qm, możliwy do zainstalowania w 430 i, o ile się nie mylę, w 420 też, łykał w wydajności wszystko mobilne do 8 generacji włącznie
  • Odpowiedz
  • 0
Innymi słowy - ów T420, zależnie od konfiguracji, może być sporo wydajniejszy od Twojego laptopa, więc może faktycznie im się lepiej na nim pracuje.

@mp107: To jest 4 gen ale MQ, odblokowane 45W.
  • Odpowiedz