Wpis z mikrobloga

• 1
@Vigo_Von_Homburg_Deutschendorf: Jako dzieciak odkrywałem kolejne gry na emulatorze Neo-Geo (NeoRAGEx) i poza bijatykami (których było całkiem sporo) niemalże każda to było coś, co robiło na mnie spore wrażenie. Też bardzo lubiłem gry z tej biblioteki – zwłaszcza że większość gier miała co-opa, to się z rodzeństwem grało.

A wcześniej zrobiłem też zestaw osiągnięć do innej gry z Neo-Geo: Zupapa!
  • Odpowiedz
  • 0
Money Idol Exchanger

@Vigo_Von_Homburg_Deutschendorf: Też bardzo to lubiłem! Jakiś czas temu w to grałem i tak czytając o tych grach się dowiedziałem, że Money Idol Exchanger miało nawet swój komiks (dwa tomiki). Do niedawna nie były w pełni dostępne po angielsku, ale chyba jakieś parę miesięcy temu ktoś to przetłumaczył. A tak poza tym, to producent tej gry został pozwany przez Data East za naruszenie własności intelektualnej (chodzi o podobieństwo
  • Odpowiedz
@Krylan: Fajne. Możesz opisać jak wygląda dodawanie achievmentów do starej gry? Jak to wygląda od strony technicznej, grzebie się w kodzie gry lub emulatora czy coś innego?
  • Odpowiedz
  • 1
@materazzi: Napisałem trochę o kwestiach technicznych (jest tam również screenshot jak to wygląda) na swoim blogu we wpisie o RetroAchievements: https://krylan.ovh/portfolio/pl/blog/b_68,retroachievements-stara-rozrywka-w-nowym-stylu

Generalnie jak masz w emulatorze dostęp do pamięci gry, to na początku wyszukujesz i oznaczasz konkretne adresy pamięci, za co odpowiadają (np. gdzie jest zapisana pozycja gracza, ilość zdrowia, punkty itd.). Jak masz już zrobione notatki do wszystkich istotnych adresów pamięci, to wtedy można zabrać się za robienie osiągnięć,
  • Odpowiedz