Wpis z mikrobloga

#php
Gdzie w tej chorej oficjalnej dokumentacji mogę poczytać o "public function somename: static" i chodzi mi o te static. Za Chiny ludowe nie mogę tego znaleść...
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

public function somename: static

@massejferguson: chyba raczej public static function somename()
Metoda statyczna jest dostępna na przykład przez daną klasę, metoda nie ma dostępu do $this wewnątrz, przeważnie mają funkcję pomocniczą (jakieś utlity function), mogą korzystać ze zmiennych statycznych, albo innych metod w tej samej klasie, które również są statyczne

chyba, że chodzi ci o typ zwracany, to w takim razie, to nic więcej jak informacja, że metoda zwraca instancje tej samej klasy,
  • Odpowiedz
@Serghio: chodzi mi o"public function somename: static" I zamiast static moze by void, string, int I chodzi mi o wyjasnienie w dokumentacji tego static. Bo kazde inner ai tłumaczy inaczej i chciałbym zapoznać się z oficjalną dokumentacja
  • Odpowiedz
@massejferguson: tak jak napisałem to oznacza nie mniej, nie więcej niż to jaki zwracany jest typ,

przy static zwracasz instancje tej samej klasy, z której została wywoływana

unverified w tym przykładzie zwróci UserFactory, z tym, że w metodzie zawarta jest logika, która nadpisze wartość email_verified_at
  • Odpowiedz