Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi co sądzicie o narzędziach Parkside? Oczywiście na typowo domowe użytkowanie.

Kiedyś dostałem na urodziny wkrętarko - wiertarkę Makity i uważam ją za kapitalny sprzęt. A, że bateria była, to na następne okazje zażyczyłem sobie inne produkty tej marki.

Teraz jednak chciałbym kupić coś 'za swoje' i ceny Makity tak odleciały w kosmos, że głowa mała. Zarówno sprzętów jak i akcesoriów.
Chociażby lisica - Makita 500 PLN vs Parkside 180 PLN.

Warto iść w Lidlowe narzędzia?

#budujzwykopem #budowadomu #remontujzwykopem #pytanie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ATAT-2: Czare performance są spoko. Zielone akumulatorowe różnie z nimi bywa.

Zależy też jakie narzędzie i jakiej precyzji oczekuje takie wyrzynarki np. to brzeszczot potrafi latać na wszystkie strony.

Jako ciekawostka są adaptery Makita Parkside do akumulatorów.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: bardzo zeszli z jakości, prajtycznie taka sana loteria jak kupno nieznanego noname z allegro. No ale co tu wymagać od firmy która już próbuje produkować wszystko, po buty, klapki, naczynia i w pip tych dziwactw w kaufim jest pod tym logo.
  • Odpowiedz
@ATAT-2 wkrętarka przetrwała całą budowę, a robiłem nią praktycznie wszystko, nawet klej mieszałem, padła po 5 latach, to kupiłem nową bez baterii bo mi zostały po starej. Do domu nic lepszego nie potrzebne, w firmie pewnie padła by dużo szybciej
  • Odpowiedz
W domu mam 2 klucze udarowe (zielony i czarny), wiertarko - wkrętarkę i do tego nożyce do żywopłotu

Co do udarów to zielonego używałem przez długi czas, teraz biorę go głównie jak nie mam miejsca na czarny, albo nie mam już siły trzymać czarnego nad głową - zielony ma około 5 lat, a czarny 3 i oba dają radę w hobbystycznym dłubaniu przy samochodach

Wkrętarka ma około 4 lat i chyba najgorzej trzyma
  • Odpowiedz
@ATAT-2: W Parkside na plus jeżeli jest kupowany w Lidlu to to, że jak w ciągu roku ci się coś rozwali to od ręki przyjmują zwrot.

Ale tutaj jest też minus. Dostępność różnych narzędzi to kompletna loteria. Mogą mieć 5 modeli szlifierek niewiadomo czym się różniących ale żadnej nie kupisz. Mogą mieć jeden model pilarki który nagle zniknie. Co z tego że ci pieniądze oddadzą jak nie kupisz nowego narzędzia.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Sam poszedłem w dewalta, miałem coś parksida no i jakoś jest mocno losowa, ale to wszystko zależy od wymagań.
Bo takiego parksida to dasz radę kupić 2 sztuki w cenie 1 innej firmy.

Jak masz makitę i oryginalne baterie do niej w jeszcze dobrym stanie to może sprzęt z aliexpress? Tam sprzętu to głównie pod system makity robią i oczywiście jakoś jest adekwatna do ceny ale na dobrych bateriach
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Mam:
Zielone: Szlifierka żelazko 12V, wkrętarka 12V(genialna), Multitool 12V (nie polecam, zajechałem już 2 szt), Nożyce do żywopłotu 20V(polecam), szlifierka kątowa na kablu (nie polecam), frezarka na kablu,
Czarne: Wkrętarka 60 Nm 20V (genialna), Wyrzynarka 20V (nie polecam bo robi szlaczki zamiast prostej linii), Klucz udarowy 1300Nm (zajebisty)

Ogólnie mają lepsze i gorsze produkty i należałoby zrobić research przed zakupem konkretnego modelu. Ogólnie lepiej kupować czarną serię bo ta zielona ma
  • Odpowiedz
@ATAT-2: wszystko co miałem parkside po 1-2 latach domowego wykorzystywania kończyło w śmieciach, hitem była piła szablasta, która skończyła się po kilkudziesięci minutach używania. Na jakieś przydomowe oranie może być, bo nie żal wiertary za 150 zika.
W kątówkach zacinał się przycisk włączania/wyłączania i nie odbijał jak go puszczałem, więc kątówka z dużą tarczą n--------a z całej epy do momentu odłączenia od prądu. No było to dość niekomfortowe ;) Próbowałem to
  • Odpowiedz
@ATAT-2: mam praktycznie wszystko zielone Parkside 20V. Jedyne co się zepsuło to lisica, ale po jakichś 3 latach. Nowa 150 więc nawet nie ma co żałować. Tanie i dobre.
  • Odpowiedz
@ATAT-2 jak używasz do drobnych prac dorywczych czy od czasu do czasu to wydaje się naprawdę spoko opcja, jak pracujesz i używasz codziennie to tylko DEWALT, ta marka jest ze mną od 20 lat i niektóre narzędzia do dziś dzień chodzą tylko wymieniam baterie bo wiadomo po 10 latach mają prawo już nie działać tak jak powinny
  • Odpowiedz
@ATAT-2: akumulatorboye firm narzędziowych, to kolejna sekta jak pedalarze, audiovoodoo itd.
Kup sobie jak człowiek na 230V co Ci podchodzi do ręki, zwłaszcza taką lisice. Sam parkside ok, jak zajedziesz to za tą kwotę nie szkoda. Sam kupiłem swego czasu zakrętkę udarową, później dobrałem jeszcze szlifierkę i jakoś tam chodzą do dziś
  • Odpowiedz
@ATAT-2 katuję na budowie/wykończeniu domu wkrętarkę, wyrzynarkę, pilarkę i kilka innych akumulatorowych Parkside w systemie 20V i po prostu dają radę. Mieszadło do kleju zmieszało w sumie jakieś pół tony kleju i betonu, działa bez problemów. ¯_(ツ)_/¯

Mam też sporo "pierdół" typu dalmierz laserowy czy wykrywacz do przewodów, spisują się bez zarzutu.
  • Odpowiedz