Aktywne Wpisy
Adek1243 +4
Witam. Mam 30 lat, żonę, dziecko w wieku 3 lat. Mam swoje mieszkanie w Katowicach - 3 pokoje, kredyt już spłacony. Pracuje w ww. miejscowości, zarabiam około 8 k na rękę, żona z 6 tys. Dostałem dzisiaj propozycje pracy w tej samej firmie, ale w oddziale w Warszawie za ok. 3.5 tys więcej, nie ma możliwości pracy zdalnej, myślicie, że warto się przenosić? Tam większe możliwości awansu. Zona mówi, że mógłbym tam

Altru +192
Nóż naostrzony. Jeszcze rok da radę.
źródło: temp_file8317251589463171101
Pobierz

U ludzi za postrzeganie kolorów odpowiadają trzy rodzaje czopków w oczach (niebieskie - fale krótkie, zielone - fale średnie, czerwone - fale długie), a u psów są tylko dwa (niebieskie - fale krótkie i żółte - fale dłuższe). To tzw. widzenie dichromatyczne.
Choć psy widzą mniej kolorów, mają więcej pręcików na siatkówce oka, które pomagają im lepiej widzieć w słabym świetle i szybciej wychwytywać ruch. Ich oczy mają też specjalną błonę odbijającą światło, co jeszcze bardziej zwiększa zdolność widzenia w ciemności.
Psy swoje widzenie dichromatyczne nadrabiają świetnym węchem - dzięki temu np. przy aportowaniu łatwo rozpoznają piłkę nawet jeśli wygląda podobnie do innych.
Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki
#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #zwierzaczki #zwierzeta #psiarze #psy
źródło: Psy widzą tylko w odcieniach koloru niebieskiego i żółtego
PobierzTo i tak doskonale wiedzą kiedy zagryźć bezbronnego człowieka.
źródło: obraz_2025-10-16_191958988
PobierzPies potrafi wytworzyć wystarczająco witaminy C więc nie potrzebuje widzenia koloru czerwonego.
To nie było tak. Zdolność widzenia czerwonego pojawiła się przypadkiem - jak wszystko w ewolucji - przez