Wpis z mikrobloga

#gielda Tak sobie zgłębiam temat. Zacząłem się interesować bo mam trochę grosza co leży odłogiem. Zainteresowałem się spółkami dywidendowymi. Powiedzcie mi jak to działa. Na stronie Orlenu czytam, że dywidendy są wypłacane akcjonariuszom posiadającym akcje Orlenu na dany dzień wypłacania dywidend. Jeśli wiem kiedy dywidendy są wypłacane, wystarczy kupić akcje np. za 200k poczekać na wypłatę dywidend i sprzedać akcje? Potem kupić akcje innej spółki dywidendowej, poczekać na dywidendy i znowu sprzedać. I tak sobie tłuc mamone? da się tak? jak mówię zgłębiam temat, c---a się znam, ale do kombinowania pierwszy. Coś za proste mi się to wydaje, stąd pytanie.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@malin90:

Tak to jest takie proste. W teorii. Najlepiej jeszcze sprzedać akcje z zyskiem, a nie jest powiedziane że kupisz akcje tanio, przyjmiesz dywidendę i sprzedasz akcje z zyskiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Musisz kupić akcje przynajmniej dwa dni przed ustaleniem prawa do dywidendy.
  • Odpowiedz
@malin90: dokładnie tak, ja kupuje po kolei spółki, biorę te dywidendy, sprzedaje za tydzień i zmiana... już nie mam gdzie tego hajsu chować ( ͡° ͜ʖ ͡°). Ale ja też się nie znam, może ktoś inny wyjaśni
  • Odpowiedz
Jeszcze przykład Orlenu, przed dniem dywidendy kurs wynosił 84zł. Po dniu dywidendy spadł do 78zł, akurat o te 6zł dywidendy wypłacanej na akcje. A po paru tygodniach urósł do 89zł. Tylko teraz ten wzrost nie miał nic wspólnego z dywidendą, i tak jakby przed, i po każdy to sobie wliczał w cenę akcj.
  • Odpowiedz
@malin90: A dywidendy to jest coś dlaczego giełda jest grą o sumie dodatniej. Nikt nie musi stracić aby ktoś zarobił, bo dywidenda to jest taki bonus "dodawany do puli" ponad to co ludzie sami wpłacają.
  • Odpowiedz
  • 1
@pawlacze123: no właśnie zastanawiam się dlaczego kurs po wypłacie dywidend ma spadać, skoro są podobno wypłacane ze zgromadzonych nadwyżek. Jeśli spadałby na skutek tego typu spekulacji o jakich piszę, to ok, ale jaki były sens wypłacania dywidend, jeśli tylko z tego powodu miałby spaść później kurs. To chyba tak nie działa jak piszecie @pawlacze123 @cojaturobiedokunedzy
  • Odpowiedz