Wpis z mikrobloga

  • 2
@pusssia na ciasto to w sumie spontan 350g mąki, na oko pół kubka cieplej wody do tego 10g świeżych drożdży łyżeczka cukru i łyżka mąki, zamieszać w kubku odstawić na 15 min, do mąki dac 2 łyżki oleju lub oliwy i ja dałem 1,5 płaskiej łyżeczki soli bo zaezze jak ciasto robiłem to jakoś mi brakowało tej soli więc daje więcej możesz nawet 2 płaskie, później wlewasz rozczyn do mąki mieszasz
  • Odpowiedz
@marek2092 10g świeżych drożdży? Toż to bimbrem czuć ( )
Tak serio to spróbuj sobie dać mniej niż 1g drożdży. Ja kiedyś cały czas wrzucałem dużo drożdży, aż kumpel polecił mi ten minimalizm w w drożdżach. Fakt, ciasto dwa trzy dni dochodzi do siebie ale jest naprawdę dobre.
  • Odpowiedz