Wpis z mikrobloga

Stacja ładowania autobusów elektrycznych komunikacji miejskiej w 70-tysięcznym Piotrkowie Trybunalskim, woj. łódzkie. Pętla autobusowa przy ul. Dmowskiego. Piotrków ma przynajmniej 40 autobusów elektrycznych, które ładowane są właśnie na takich pętlach, jak i w bazie autobusowej.

W tle fragment Zespołu Szkół Ponadpodstawowych 2 (m.in. Technikum Budowy Maszyn oraz VI LO).

#piotrkowtrybunalski #piotrkow #lodzkie #samochodyelektryczne #elektryki #polska #zbiorkom #komunikacjamiejskacirclejerk
Poludnik20 - Stacja ładowania autobusów elektrycznych komunikacji miejskiej w 70-tysi...

źródło: 1000012142

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
bardzo ładna stacja ładowania na pewno odwiedzę jak będę kiedyś w Piotrkowie (nigdy)

@onepnch: no łaski nikomu nie robisz. Ja pojechałem specjalnie i mnie to cieszy. Szkoda, że w pochmurna pogodę, no ale jest jak jest.
  • Odpowiedz
  • 0
@JC97:

„Na zajezdni MZK wybudujemy sześć dwustanowiskowych ładowarek do nocnego, wolnego ładowania. Natomiast na pętli przy ul. Dmowskiego (tam robiłem zdjęcia - przyp. Południk20), ustawimy 2 stacje, a przy pętli ul. Słowackiego jedną do szybkiego ładowania autobusów – wylicza dyrektor.

Koszt budowy stacji ładowania autobusów wraz z niezbędną infrastrukturą to niewiele ponad 9,8 mln zł. Około 25% tej kwoty stanowi zewnętrzne
  • Odpowiedz
@Poludnik20: Doczytałem, że wolne 120kW, szybkie 450kW. Te wolne trochę dziwne, taki Solaris ma w największej konfiguracji akumulator 240kWh, więc przy 120kW to by się ładowało 2h. Wydaje się overkillem dla ładowarki nocnej. Chyba że na takiej jednej ładowarce wymieniają te autobusy kilka razy w nocy i w ten sposób z jednej ładowarki ładuje się ich kilka.
  • Odpowiedz
  • 0
@JC97: tutaj przy Dmowskiego w tym ładujacym się siedział kierowca. Odniosłem wrażenie, że to pauza w pracy. Gdyby dłużej miał stać, to by przynajmniej zamknął poszedł do Biedronki która jest w pobliżu. A siedział za kierownicą.
  • Odpowiedz
@Poludnik20: To pewnie była ta szybka. Przy 450kW i akumulatorze 240kWh pewnie w jakieś 45min da się naładować 0-100%, a pewnie ani pusty nie zajeżdża, ani na 100% z takiej naładowany nie wyjeżdża.
  • Odpowiedz