Aktywne Wpisy

michalxd21 +164
Tak czasem sobie siedzę i myślę - że jednak w zajebistych czasach żyjemy. Nie doceniamy jaki skok zanotowaliśmy. Jakie mamy możliwości względem naszych przodków.
Pochodzę z Podlasia, wieś 2 tysiące mieszkańców, gmina 4 tysiące. 10km dalej jest granica z Białorusią. Od jakiegoś czasu mocno się wkręciłem w #genealogia badając losy mojej rodziny. 300 lat do tyłu na tej samej ziemi moi przodkowie wszyscy w linii prostej się parali rolnictwem. 300 lat,
Pochodzę z Podlasia, wieś 2 tysiące mieszkańców, gmina 4 tysiące. 10km dalej jest granica z Białorusią. Od jakiegoś czasu mocno się wkręciłem w #genealogia badając losy mojej rodziny. 300 lat do tyłu na tej samej ziemi moi przodkowie wszyscy w linii prostej się parali rolnictwem. 300 lat,
źródło: image
Pobierz
Karolya +3
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Jeszcze dużo jej brakuje, a nie ma co tu szlifować, bo jest po prostu za mało. Twórcy niestety próbują zrobić wszystko na raz i połączyć X różnych popularnych koncepcji, a wyjdzie z tego po prostu jedno wielkie nic jeśli nie skupią się na jednej konkretnej opcji. Ja osobiście nie robiłbym walk 3D tylko same obliczenia i symulacje, a bardziej skupiłbym się na ekonomii, gospodarce, polityce, intrygach, zarządzaniu państwem, odpieraniem ataków na granicy artykułu 5, wojnie w cyberprzestrzeni i lawirowaniem w gąszczu przeciwności oraz koniec końców rozmieszczeniu wojsk i tworzeniu potencjału gospodarczego oraz militarnego. Bardziej pójść w stronę ala Victoria / Europa Universalis / Hearts od Iron i stać się realną konkurencją dla Paradoxu zamiast próbować dodatkowo konkurować z Warno i robić wszystko naraz na pół gwizdka, a raczej jak w tym przypadku na 1/10.
Nie wiem kto jest tam odpowiedzialny za oprawę graficzną, ale moim zdaniem UI oraz ogólna koncepcja na mapę główną jest mega c-----a i natychmiast do zmiany.
Mapa to główne clue tego typu gier. Wie to każda szanująca się marka strategiczna, a obecna mapa pokazuje sobą w zasadzie co? Otoż jedno wielkie nic. Nie dość, że jest pod dziwnym kątem, to w zasadzie co ona ukazuje? Mityczne przepływy? Nie ma na niej pokazanego nic prócz dróg i głównych miast, nie ma tu ukazanego terenu, jakiś ciekawych punktów, grafika to po prostu kwadraty i prostokąty pomalowane na jeden kolor.
Tu powinna być normalna mapa strategiczna z ładnym widokiem, rzekami, górami, z podziałem administracyjnym, województwa, powiaty, gminy. Najlepiej by były tryby wyświetlania gdzie jest zarówno pokazana ładna mapa ala Europa Universalis / Cywilizacja jak i właśnie polityczna czy terenowa itd. Pokazane, że w Bełchatowie jest kopalnia i elektrociepłownia, że w pierdzieszewie jest wielka lokalna fabryka smrodu, zatrudniająca ludzi z 20 okolicznych powiatów - wtedy jesteśmy w stanie zobaczyć jak nasze decyzje polityczne sprawiają, że np. zachodni kapitał odpływa, bo czuje zagrożenie interesów.
Część planowania w demie jest również tendencyjna. Wszystkie drogi jak i opcje prowadzą do wojny więc nie ma co robić innego niż jechać po bandzie z podatkami i wydatkiem na wojsko. Śmieszy mnie to, że jak kliknie się w miasto to są tylko opcje militarne, jak szkolenia wojskowe czy umocnienia. Czemu nie ma żadnej opcji ekonomicznej, społecznej, naukowej czy zwykłego malowania kredą? No ale to najmniejszy problem i tu rozumiem tłumaczenie twórców, że chcą pokazać mniej więcej jak działa obecne demo. Oczywiście można to skwitować jako ładnie zaprezentowane „nie mamy po prostu nic więcej do pokazania”.
Natomiast to co definitywnie mi się niepodoba to walka sama w sobie, bo za bardzo zrobili z niej planszówkę. Punkty wywiadu, „capture the flag” na środku mapy, no proszę was ludzie. Mega słabo to wygląda, a jak już robić coś takiego to powinni na zasadzie Total War, Red Dragon albo właśnie Warno. Tam masz planowanie, tutaj jakieś rzuty kostką i poruszanie się po planszy ludzikami.
W demie niestety nie mamy wpływu za bardzo na ekonomię oprócz zmiany procentowej opodatkowania i zmniejszenia wydatków poprzez suwaczki. A szkoda, bo gra która traktowałaby poważniej budżet państwa byłaby ciekawsza. Można w ten sposób przenieść część środków z propagandy na rzecz wojskowości czy usprawnienia administracji, ale kosztem opinii publicznej.
To co mnie również uderza to nieczytelność UI oraz opcji. Mamy tam na mapie jakieś „przepływy strategiczne”, ale tak naprawdę nie wiemy co się dzieje pomiędzy miastami i czy właściwie te graficzki mają jakieś znaczenie i w sumie niepowtarzając się już - powinni tonkompletnie przeprojektować.
#systemicwar #gry #rts #bartosiak #strategie
źródło: IMG_5983
PobierzPelna zgoda, dopracować i dopieścić logikę przed wypuszczeniem gry, walki dodać po premierze za dopłatą jak ktos chce (i jeśli da się ochronić
Komentarz usunięty przez autora
Cóż, nie liczę, że cokolwiek z tego wyjdzie, może się rozczaruję pozytywnie ;)
Mnie mecenas nie zawiódł
( ͡° ͜ʖ ͡°)