Wpis z mikrobloga

Mam telewizor TCL 55EP680 i LG LN5400.
TCL ma wbudowany Android TV, LG nie ma żadnego smarta.

Obydwa telewizory obsługują dekodery satelitarne Zgemma i jakość obrazu jest taka jaka powinna być, nie mam żadnego ale (nie jestem wymagający).

Chcę spróbować z IPTV, telewizją przez internet.

I tu zaczynają się schody.
Postanowiłem przetestować Megogo, Sweet.tv, Smart TV od Vectry, Delta Media Player, jakichś testowych list IPTV... ale i np.Youtube. Serwisów streamingowych typu Netflix czy Disney nie opłacam więc nie mam. No i na TCL'u kanały telewizyjne nie działają płynnie, widać to zwłaszcza na kanałach informacyjnych typu TVN24, Polsat News czy TVP Info. Tam zawsze przewijają się te paski informacyjne. I z satelity wszystko działa elegancko zaś przez internet widać jak te elementy przycinają, klatkują czy jak to nazwać. I sam obraz tak samo tylko no na tych grafikach widać to wybitnie. I odtwarzając coś na YT jest podobnie. Czasami jakiś kanał działa tak jak bym się tego spodziewał albo jakiś konkretny film na YT też działa prawidłowo.

Kupiłem mi boxa gen3 i leelboxa l1 bo może android w TCL nie domaga ale jest tak samo. I nawet podłączając te urządzenia do drugiego zwykłego telewizora LG - też jest tak samo.

Zmiana częstotliwości odświeżania nic nie daje. Wiem, że też wszystko zależy od tego jak dany kanał jest nadawany, poczytałem o przeplocie, bla bla.

Ale poszedłem do kolegi, on ma zwykły telewizor Mi Mssp3 z zacinającym się android tv ale dosłownie wszystko, z każdej możliwej aplikacji działa mu tak jak należy na takich domyślnych ustawieniach.

Czy ja mam akurat jakieś c-----e telewizory czy jak bo nie ogarniam. xD

#tvbox #iptv #telewizory #androidtv
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Zielonkazdr Robiłem tak. Kwestia neta odpada. Z jakąś listą iptv bywa tak, że jeden kanał działa płynnie i nie odróżniłbym czy to z neta idzie czy z sat a inny już ewidentnie przycina. I z iptv w sumie ja to rozumiem bo to zależy od dostawcy czy daje sygnał w 50fps czy jaki tam.

Ale nie rozumiem dlaczego takiego megogo, polsat box czy sam youtube działają u mnie jak kupa a
  • Odpowiedz
  • 0
@gagowie Jeśli chodzi o internet to po wifi, światłowód 900Mb/s, ale po kablu też próbowałem. No i próbowałem też robić hotspota z telefonu żeby mieć jakby inne źródło. Więc niespecjalnie chodzi o internet chyba.

Już pomijam fakt, że mam ogólnie jeszcze dwa telewizory, jakiś marny Skymaster i inny LG, chyba już 20 letni. I tam to samo się dzieje, ewentualnie obraz sam w sobie jest do niczego w takim Skymasterze ale to
  • Odpowiedz
  • 0
@Zielonkazdr No właśnie o to chodzi, że jest tak samo. Już myślałem, że może to kwestia tego, że leelbox i mój tcl mają procek realteka więc kupiłem miboxa i jest ten sam kłopot. I już pomijam kwestię iptv bo to jaki jest obraz zależy od dostawcy. Ale no dajmy na to sweet.tv czy megogo. No raczej wszędzie powinno tak samo to wyglądać a za cholerę nie wiem co jest nie tak,
  • Odpowiedz
@YOLOmariolo

Leci pasek na tvn24, nie płynnie tylko skacze, szarpie do przodu ale jak odpalę jakieś info z epg i nałoży mi się to na ten pasek to widzę jak pod tym info, że pasek w tv w tym momencie leci płynnie do momentu aż wyłączę belkę epg.

To jest bardzo ciekawe, bo świadczy o tym, że raczej nie jest to wina listy. Miałem pisać, że może dostawca daje tylko 25fps,
  • Odpowiedz
  • 0
Generalnie dużą uwagę na priv zwracacie mi na dostawcę, ale ja bym chciał pominąć ten wątek i skupić się też na apkach do oglądania tv bo rzecz dzieje się wszędzie tam gdzie można kanały telewizyjne oglądać, megogo, sweet, polsat box, filmy na yt...

Może po prostu telewizor nowy muszę kupić? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@radziuxd a sprawdzałeś może jak to wygląda na serwisach do oglądania telewizji? Bo jeśli chodzi o iptv to ja też sprawdzałem jedną i tą samą listę u siebie i u znajomego, u niego wszystko chodzi tak jakby kanał leciał prosto z satelity, po prostu elegancko a u mnie na większości kanałów brak płynności. Na sportowych jest okej.
Znowu odpalając eleven na jakimś megogo czy sweet - dramat, nie chce się oglądać.
  • Odpowiedz
  • 0
@marlod wole zwykle hd z kablowki niz nieplynny obraz z iptv gdzie szczegolnie ma znaczenie przy ogladaniu sportu. Na filmach nie ma wiekszego problemu
  • Odpowiedz
@M0ke: na IPTV , w pakiecie TREX masz wybór programu w jakości HD i FHD , jak zacina (a zdarza się to już rzadko) ,to przełączasz na ten sam program w wersji SD ,także w IPTV. Albo w HD /FHD w innym folderze (typu POLAND VIP albo CANAL+SPORT ONLINE lub PL SPORTOWE)
  • Odpowiedz