Dał mi do myślenia wpis w gorących o chorej na nowotwór 30 letniej żonie jednego Mirka. Więc naszła mnie myśl o badaniach profilaktycznych. Osoby z wiedzą medyczną - jakie badania, od jakiego wieku i co ile warto robić by mieć mniejsze ryzyko przykrej niespodzianki w postaci nowotworu, zawału serca, udaru itp?
Jak wpisuje w google to zwykle są to ogólniki jak np. morfologia, a mi chodzi o bardziej konkretne wskazanie.
Jeśli chodzi o mnie to (mam 29 lat): - robiłem sobie niedawno echo serca w tym roku - co 2 lata chodzę na wideodermatoskopię bo mam sporo znamion - badania moczu, TSH, morfologię, cukier udaję mi się zrobić na NFZ co roku (tak wiem, morfologia może wyjść prawidłowa nawet jak mamy nowotwór, ale na NFZ to zrobię + przez badanie moczu można wcześnie kamienie wykryć, a to podobno boli jak skurczybyk)
@KundelekPaniMagdaleny USG wątroby, próby wątrobowe i pod trzustkę. Kolonoskopia co 5 lat pozwoli przypadkowo wykryć wczesne zmiany w jelitach i szybko zaradzić temu, ale jest... Nieprzyjemna. W dzień badania przysługuje z tego względu wolny dzień w pracy. Nie warto mówić na co się idzie, a po prostu do lekarza.
@KundelekPaniMagdaleny dla własnego spokoju warto zrobić i zapytać jak to wygląda i czy są jakiekolwiek zmiany. Zależnie od wyniku badania kolejne będą już planowane właśnie albo w 5 letnim okresie, albo jak u znajomego co roku. Niewielkie zmiany czy przykłady zmian lub nowotworów w rodzinie wymagają częstszej kontroli. Podobnie jak niewielkie zmiany, które najpierw próbuje się leczyć lekami jak w przypadku prostaty, a dopiero w zaawansowanym stadium operacyjnie.
@KundelekPaniMagdaleny nie chcę skłamać czy to ten przypadek, ale u niego długotrwałe były podwyższone wartości, a u mnie w bardzo szybkim okresie czasu spadły i utrzymywały względnie normę, aż zszedłem do "porządnej" normy.
@dr_Batman u nas w ČR przysługuje. W Polsce słyszałem od kilku osób, że dostaje się zwolnienie lekarskie na dzień badania. Jeżeli się mylim, to wyjaśnij skąd pojawiają się takie informacje? Lekarze sami sugerują wzięcie urlopu lub przepisują dzień wolny?
@KundelekPaniMagdaleny: USG jamy brzusznej raz w roku koniecznie. Nie jest formalnie częścią profilaktyki, ale warto to zrobić, bo to tanie i nieinwazyjne badanie. Po 40 roku życia (jeśli były przypadki raka prostaty w rodzinie; jeśli nie, to po 45) poza standardową morfologią warto oznaczać raz w roku PSA i iść do urologa, jeśli wartość wzrasta. Częstotliwość jest tu ważna, bo bardziej istotny klinicznie jest trend, a nie bezwzględne wartości.
@dr_Batman czyli taka pół prawda. Jak to jest w Polsce z gastroskopią? Niestety czeka mnie to, jak i szereg badań w najbliższym czasie i u nas koleżanka miała wykonywany zabieg pod narkozą. To teraz norma?
@KundelekPaniMagdaleny: w wieku 30 lat zrobiłbym sobie tylko zestaw zdrowe jelita czyli kalprotektynę, krew utajoną i rezstki pokarmowe. Jeśli nic nie wyjdzie, to na kolonoskopię poczekałbym na spokojnie jeszcze z 10 lat :)
@KundelekPaniMagdaleny: warto ale powodzenia, od chłopa ostatnio chcialem skierowanie to uslyszlame no 35 to nie jest zalecana kolonoskopia, to nie takie hopsiup itd. podstawowa zasada to im wszytkim patrzeć na ręce i traktować jak specjalistyczne narzędzia do wykoniania swojego celu, czyku zmieniać w razie problemów i niedopasowania do potrzeb, inaczej to wlasnie skutecznie może i wyleczą 95% ludzi ale to już jest 5 na 100 nieskutecznie bo sie nie łapiesz
@dr_Batman: jestes w stanie tu spcjalisto cos wniesc do dyskusji poza "to nie tamto nie wykopki gupie xD system d--a" ? no i oprócz czegos w stylu "porad medycznych nie udzielam online idź do POZ" tyle wszyscy wiemy nie po to se z nudów czytamy portal ze śmiesznymi lekarzami
a tak serio to wlasnie jak cos CI dalo do myslenia to nie pytaj tutaj tylko siu do doktora i zapytaj o to samo, jak nic nie robiles do tej pory, jak powie "panie co pan nie masz pan problemow nic nie robic" to zmienic doktura
Jakiś rok temu zapadłem na kancerofobie i ogólnie strach przed tymi najgorszymi chorobami - od Alzheimera (ciekawostka: zmarł we Wrocławiu), po zatory płucne. Generalnie moje wnioski są mało optymistyczne - na tą największą chujnie mamy niewielki wpływ. Jedyny wplyw, to styl życia - bezdyskusyjnie. Ale cała reszta, nie jest tak kolorowa.
Wszelkie neurodegeneracyjne to chyba bardziej loteria. Nowotwory - celowanych badań nie będziesz robił profilaktycznych, a te dostępne i możliwe do zrobienia potrafią
@dr_Batman: widzę że klasyczny polski konował, nawet w internecie musi odwodzić ludzi od posługiwania się własnym rozumem i dbania o własne zdrowie. A potem ojoj, no bardzo mi przykro, proszę oto skierowanie na onkologię.
Osoby z wiedzą medyczną - jakie badania, od jakiego wieku i co ile warto robić by mieć mniejsze ryzyko przykrej niespodzianki w postaci nowotworu, zawału serca, udaru itp?
Jak wpisuje w google to zwykle są to ogólniki jak np. morfologia, a mi chodzi o bardziej konkretne wskazanie.
Jeśli chodzi o mnie to (mam 29 lat):
- robiłem sobie niedawno echo serca w tym roku
- co 2 lata chodzę na wideodermatoskopię bo mam sporo znamion
- badania moczu, TSH, morfologię, cukier udaję mi się zrobić na NFZ co roku (tak wiem, morfologia może wyjść prawidłowa nawet jak mamy nowotwór, ale na NFZ to zrobię + przez badanie moczu można wcześnie kamienie wykryć, a to podobno boli jak skurczybyk)
Co tu warto jeszcze dodać i zainwestować?
#medycyna #lekarz #badania #nauka #zdrowie #kiciochpyta #nowotwory #choroby
@kureci_paratko: W wieku niespełna 30 lat też warto? Czy raczej później w życiu tak po 50 w górę, a teraz wystarczą same USG?
Myślę, że po
A kolonoskopia to badanie inwazyjne obarczone ryzykiem, nie robi się go dla świętego spokoju
U nas? Nie w PL w standardzie nie dają znieczulenia.
Wszelkie neurodegeneracyjne to chyba bardziej loteria. Nowotwory - celowanych badań nie będziesz robił profilaktycznych, a te dostępne i możliwe do zrobienia potrafią