Wpis z mikrobloga

Czy te wszystkie przekaźniki typu shelly 2pm, sonoffy itd nadają się do bramy garażowej?
Bo mam taki silnik somfy Moto 750 i w instrukcja twierdzi że żeby wysterować bramkę to wystarczy zewrzeć start pin 10 i pin 2 masę. A te przekaźniki podają na wyjściu 230V więc to chyba nie będzie?
Niby somfy a takie gówniane chyba że czegoś nie wiem?
#smarthome #automatyka #budowadomu #elektronika
Chris_Karczynski - Czy te wszystkie przekaźniki typu shelly 2pm, sonoffy itd nadają s...

źródło: Screenshot_20251015_180913_Adobe Acrobat

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chris_Karczynski: Zależy od budowy shelly, są takie co mają spięta faze na stałe na przekaźniki i nic z tym nie zrobisz chyba że przetniesz ścieżki. Musisz mieć taki co ma oba piny przekaźnika (lub 3) wolne i wtedy podasz GND i PB w bramie. Jak szukasz do rozdzielnicy to zobacz na moje smartbob.pl
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski:
w skrócie musisz se zewrzeć pin 2 z pinem 10

ogarnąłem se to na tym co juz mialem czyli przełączniku waveshare
schemat podlaczenia na obrazku

w konfiguracji / systemie zarzadzania smart home (a z tego co widze na tagu bawisz sie w ha) ustawiasz kanał 1 tak, aby zwarł się na kilka milisekund i ELO, brama sie otwiera. Zwierasz jeszcze raz - pyyyyk brama sie zamyka
KONONOWlCZ - @Chris_Karczynski: 
w skrócie musisz se zewrzeć pin 2 z pinem 10 

ogarn...

źródło: SCR-20251015-riuh

Pobierz
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: pierwszy wynik z googla, bezpotencjałowy dopuszkowy dingdong https://smartbudynek.pl/pl/products/przekaznik-no-nc-bezpotencjalowy-beznapieciowy-wifi-tuya-do-puszkowy-sterownik-583.html

pod COM dajesz pin 2, a pod NO pin 10
jak w appce właczysz ON to te dwa piny sie złączą co do sygnał bramie do otworzenia / zamknięcia się

pamiętaj tylko aby stan ON trwał kilka milisekund, o to chyba będzie trzeba zadbać samemu w systemie smarhome aby wyzwalał przycisk ON na te milisekundy
  • Odpowiedz