Wpis z mikrobloga

@i_took_a_pill_in_remiza: jeśli chodzi głównie o zabezpieczenie kaptiału to obligacje, lub ewentualnie mix obligacje + jakiś procent na ETFy akcyjne. Zerknij sobie na YT na kanały Inwestomat i Zawód inwestor.
Jeśli chodzi o ominięcie podatku, to jeśli zakładając że to inwestycje długoterminowe to IKE i IKZE must have.
  • Odpowiedz
@Blomex: Ale jest podatek od wyruchania przy sprzedaży i kupnie a fee na BTC to max 0,09% czyli przy mniejszych kwotach moze wyjsc mniej niz wydasz na paliwo jadac ze swoim zlotem.

@i_took_a_pill_in_remiza Kup i przeczytaj ksiazki Standard Bitcoina i Zepsuty Pieniadz.

Jesli nie interesuje cie praca do 70 roku zycia/ smierci to wspomniane wyzej strategie beda zbyt zachowawcze i zmarnujesz jedyne zycie jakie masz na budowanie komus kapitalu.
  • Odpowiedz
@i_took_a_pill_in_remiza: od 2026 roku każde wyjście z jakiejkolwiek kryptowaluty (i każda transakcja) będzie raportowane do urzędu skarbowego przez giełdy w krajach OECD zgodnie z dyrektywą DAC8 i przepisami CARF. Nie wyjdziesz z żadnej krypto nie płacąc podatku w jakimkolwiek kraju OECD. Czasy anonimowości i braku opodatkowania właśnie się skończyły.
  • Odpowiedz
@Wypokowicz93: bitomaty (jeżeli w ogóle będą) tak samo będą raportowały. Żeby wypłacić środki będziesz musiał mieć pełne KYC czyli dać skan dowodu. W EU każda transakcja, bez limitu kwoty, będzie raportowana.
  • Odpowiedz
@Wypokowicz93: raportowanie rusza za transakcje zawarte od 1 stycznia 2026. Cokolwiek zrobisz po tej dacie trafia do US. Cokolwiek było przed tą datą jest dostępne dla US tylko na ich żądanie, więc musieliby robić postępowanie kontrolne. Jak nie będziesz robił żadnych transakcji od 2026 roku, to US nie otrzyma automatycznego raportu o Tobie i (raczej) nie zainteresuje się tym, co robiłeś wcześniej.

Jeżeli chcesz być legitny i dalej robić transakcje
  • Odpowiedz
@rychu111: A jak tylko kupowałem a nie wypłacałem z giełd? Albo wypłacałem ale jakieś grosze?

Jak przez ostatnie 2 lata wpłaciłem na giełdę 60k a w 2026 wypłacę 30 to też chyba nie płacę podatku prawda
  • Odpowiedz