Wpis z mikrobloga

Kumpel mnie poprosił żebym pomógł mu wybrać części do gamingowego komputera. Na X-kom przygotował sobie koszyk (podobny do tego), chciałby żeby oni mu go złożyli i wszystko przygotowali bo on kompletnie nie ogarnia. Mieszkam daleko więc niestety nie mogę mu pomóc na miejscu. Problem jest z licencją na Windowsa, ceny są zaporowe. Macie jakiś pomysł? Wiem, że czasami można go dostać dużo taniej. #it #gry #pc #geforce #amd #skladamkomputer #windows11 #windows
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@grzysztof: To fakt, chociaż słyszałem, że zdarza się trafić na trefne klucze. Poza tym on kompletnie nie ogarnia i miałby problem nawet z instalacją xD
Zaraz zadzwonię na infolinię @x-kom i się zapytam czy mają usługę instalacji systemu bez aktywacji. To by wtedy rozwiązało problem.
  • Odpowiedz
@Hashiru: massgrave.dev
Jak umie czytać to powinien sobie poradzić, a jak nie umie, to niech kolega powtarza podstawówkę. Ewentualnie puści sobie na yt pana z azjatyckim akcentem i mu pokaże na obrazkach, o co chodzi.
  • Odpowiedz
@Hashiru: a kolega może dopłacić parę stówek? bo ten komp nieopłacalny jak za niewiele więcej kupisz lepszy i dający możliwość ulepszenia w przyszłośći bo ten jej nie daje.
  • Odpowiedz
  • 0
@Rurt_Kussell: Pomagałem mu zdać podstawówkę xD
Dzięki za linka, najwyżej będę mu zdalnie mówić gdzie ma klikać.

@orgin246: No właśnie tak słyszałem kiedyś, że te tanie licencje to scam. Rozwinąłbyś temat?
  • Odpowiedz
@Hashiru: ogólnie to czasami c--j wie skąd są te klucze. Często są OEM to licencje po laptopach firmowych. Ogólnie rzecz biorąc jak masz klucze za 50-80 zł a oficjalnie za 150 dolców z strony Microsoftu to już wiesz, że coś jest nie tak xD
Szczególnie, że wersje BOX są jeszcze droższe.

Dlatego zamiast płacić za licencje nie wiadomo skąd lepiej wbić kilka komend w CMD z poradnikiem YT i mieć
  • Odpowiedz
  • 0
@orgin246: Dokładnie to kiedyś słyszałem, odradzali zakupów takich kluczy :P
Rozmawiałem właśnie z kumplem przez telefon i on mówi, że się boi o policję xD
Uparty jest więc dla świętego spokoju woli kupić taki klucz za grosze, jego wybór.
  • Odpowiedz
Rozmawiałem właśnie z kumplem przez telefon i on mówi, że się boi o policję xD

@Hashiru: jestem jakimś ziomkiem z neta ale powiem tak. Ja tak aktywuje windowsa od czasu win 7, a skoro tego Microsoft nie załatał to znaczy, że ma to w dupie. W sumie ma to w dupie bo ilość danych jakie od nas ciągnie w cichy sposób się mu opłaca xD

Przy okazji policja ściga jak
  • Odpowiedz
@Hashiru: czasem tak już jest xD
Ale wiesz co? Możesz się do niego podłączyć zdalnie, aktywować i powiedzieć, że mu kupiłeś klucz bo dobry kolega z niego xD
  • Odpowiedz
@Hashiru: ryzena 7500f. ddr5 kosztuje praktycznie tyle samo co ram wybrany, płyta pod am5 to ok 500zł.
na am4 co masz wybrany nic już od dawna nie wychodzi, to bardzo stara podstawka i nie ma czego ulepszac. nawet grafiki bo procesor nieco wolny już i bedzie za parę alt ograniczał.

to na am5 jeszcze z jedna albo dwie generacje będą no i ten procek jest sporo szybszy. lepiej am5 jak
  • Odpowiedz
  • 0
@grzysztof: Proponowałem mu takie rozwiązanie ale zależy mu bardzo na czasie, a dzieli nas teraz cała Polska. Trochę szkoda tej kasy na składanie przez X-kom ale kumpel się uparł, że potrzebuje na już xD
@orgin246: Dobry pomysł ale kumpel taki zesrany, że dowód zakupu klucza aktywacyjnego to on sobie oprawi w ramkę i powiesi na ścianie. Ma niezłą paranoję xD
@10129: Dziękuję za propozycję, ma to
  • Odpowiedz
@Hashiru: ja tam fanem zestawów na zamówienie xkomu nie jestem, jest pewien konflikt interesu pomiędzy marżami pracodawcy a interesem klienta ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 0
@10129 Wiadomo xD
Gdybym był w okolicy to bym sam mu złożył. Oni za składanie chyba kilka stów sobie życzą.
Ale ogólnie ceny części chyba nie są takie złe ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Hashiru: nie są złe, ale bazują na dostępnośći i cenach tego co u jego pracodawcy. w innym sklepie np może coś opłacalniej się da
np ramy co daje są skandalicznie drogie, droższe niż ddr5.

możesz tez zapytać gościa co ma tu firmę zajmującą się składaniem kompów, części może sprowadzić, nie wiem jak z cenami. ale biorąć pdo uwagę, że chcesz i tak zamówić z zapłatą za złożenie to raczej drożej
  • Odpowiedz