Wpis z mikrobloga

Najbardziej kolorowy pająk. Chrysilla volupe to maleńki, mierzący zaledwie kilka milimetrów skakun występujący na Sri Lance, w Indiach, Nepalu i Bhutanie. Pomimo swoich miniaturowych rozmiarów wyróżnia się niezwykle żywymi, opalizującymi kolorami układającymi się w podłużne pasy i plamy.

Równie kolorowe są gatunki pokrewne, jak Chrysilla lauta żyjący w lasach deszczowych w Chinach, Wietnamie i Mjanmie.

#ciekawostki #przyroda #natura #zwierzeta #pajaki
tag serii: #7ciekawostekprzyrodniczych
Apaturia - Najbardziej kolorowy pająk. Chrysilla volupe to maleńki, mierzący zaledwie...

źródło: Chrysilla_volupe_1

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 12
@N4lesnik: Co ciekawe, podobno potrafi - ale ukąszenia zdarzają się bardzo rzadko i nie są niebezpieczne dla człowieka. To nie jest agresywny pajączek, jest skłonny dziabnąć tylko w samoobronie, jeśli poczuje się zagrożony (jak większość pająków zresztą).
  • Odpowiedz
@Apaturia: pewnie kojarzysz kanal VenomousArt? Mówił dokładnie to samo o samoobronie pająków. Żyją wśród nas, a wiekszosc mało co o nich wie (w tym ja, bo wiem tylko to co u niego na kanale zobaczyłem plus wiedza ogólna).
  • Odpowiedz
@Apaturia pytanie czy on ma "dosłownie" te kolory, czy to efekt jak na pancerzykach u żuczków, czy kolorowej bańce mydlanej (iryzacja? Efekt interferencji odbitego światła od powierzchni z mikro-rowkami, o odległościach podobnych do długości fali światła - dla pewnych szerokości linii powstaje nakładanie się fali o pewnej długości fali, i wzmocnienie konkretnych kolorów)
  • Odpowiedz
  • 2
@N4lesnik: Jak najbardziej kojarzę, chociaż na ogół rzadko zaglądam na YT. Fajnie, że takie treści edukacyjne dotyczące pająków i podobnych stworzeń przebijają się do popularnego odbioru :)
  • Odpowiedz
  • 4
pytanie czy on ma "dosłownie" te kolory, czy to efekt jak na pancerzykach u żuczków, czy kolorowej bańce mydlanej (iryzacja?

@hrumque: A to też całkiem ciekawa sprawa. U tego pająka tylko miejsca, w których widać czerwone ubarwienie, zawierają pigment - cała reszta jego kolorów to barwy strukturalne, powstające dzięki interferencji światła odbijającego się na mikrostrukturach.
  • Odpowiedz