Wpis z mikrobloga

@MgrMarecki @Vanderwill
1. Tak, jak najbardziej. U mnie chleb trafia do lodówki na kilkanaście godzin. Ale to pszenno żytni. Zyta nie. Zyta lubią ciepło i mogą garować normalnie w wózku lub garowniku

2. Zależy od mąki. Mocniejsza mąka wytrzyma więcej. Ja robię średnio 75 i wcale nie powiedziałbyś że ciasto jest lepkie. A jak ktoś dopiero się uczy to 65 jest łatwiejsze do ogarnięcia, zwłaszcza w koszyku a nie w
  • Odpowiedz
@wykopowy_brukselek No ja robię teraz około 71% i spróbowałem wczoraj wypiec w ten sam dzień bez lodówki. Chleb prawie mi spadł na ziemię po wyjęciu z koszyka, bez lodówki chyba nie ma opcji na takie coś. Mąkę mam z młynu Ciechanowiec, nie pamiętam ale białka ma chyba 14g. Dzięki za podzielenie się wiedzą, @MgrMarecki dzięki Mireczku. Ogólnie chleb wyszedł super w smaku i ładne wystrzelił w górę przy pieczeniu, ale
  • Odpowiedz
@wykopowy_brukselek W kuchni mam tak 22 c. Autoliza 30 min, następnie dodanie zakwasu i soli. Start 4 godziny wyrastania, co 45 min przełożenie ciasta, naciągnięcie. Po 4 godzinach, formowanie i koszyk. W koszyku godzina, fajnie się nabiło, po wciśnięciu palca, odkształcenie wracało wolno i nie znikało całkiem czyli ciasto gotowe.
  • Odpowiedz