Aktywne Wpisy

zajsty +281
W 26 kolejce Harry Kane bez gola.
Tutaj komentarz do wołania, jeśli chcesz/nie chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji.
#bundesliga #mecz #pilkanozna #torjagerkanone2026
Tutaj komentarz do wołania, jeśli chcesz/nie chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji.
#bundesliga #mecz #pilkanozna #torjagerkanone2026
źródło: KvL26
Pobierz
123_ +229
źródło: us-bank-tower
Pobierz

W moim bonsai zalegly sie jakies biale robale, udalo mi sie je uchwycic na dole doniczki.
https://imgur.com/a/FHNnrq8
Ktos wie co to dokladnie i jak sie pozbyc badziewia?
#bonsai #bonzai #ogromnictwo #ogrodnictwo #kwiatki #ziolo #robaki
Trzymam go w doniczce o okrągłym kształcie i średnicy 23 cm, 23 cm to też szerokość mojego parapetu.
Doniczka nie ma już miejsca dla korzeni, więc nie jestem pewien, co powinienem
Moze taka alternatywa?
https://amzn.eu/d/1QjjPD7
Jeszcze pytanko co do przesadzania.
W moim drzewku korzenie rosna dookola.
Ogladalem rozne filmiki gdzie eksperi nawalaja takim hakiem od spodu, a potem
Skladnik ktory ja polecam z tego plynu to polisaharydy. W tym co ty pokazales jest cos innego, ale warto przetestowac ;)
Co do obcinania korzeni, to fakt ze sa zakrecone, oznacza ze roslina dlugo byla w tej samej doniczce i rosnac szuakala sobie miejsca. Zasada jest prosta, jesli roslina rosnie, to rosna i korzenie (dziala to w dwie strony, jesli korzenie maja gdzie rosnac, roslina bedzie sie
Przesadzilem, jak przezyje to beda jaja, ale watpie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W ogole dopiero teraz sie dowiedzialem ze to nie prawdziwe bonsai. Gora rosliny pochodzi z innego gatunku.
Mowia na to Ikea style bonsai. :p
NIe padnie, nie pozwolimy jej na to. Po pierwsze musimy usunac macierzyste galzki - wiesz ktore to?
Zamowilem porzadna ziemie do Bonsai ale jeszcze nie doszla, wiec uzylem jakis kompost z Amazonu.
Na zdjeciu widzisz ile zostalo.
źródło: IMG_0595
PobierzOdetnij WSZYSTKIE galazki, ktore nie sa wszepione. Tzn wszystkie te ktore ktore wyrosly bezposrednio z pnia. Poznasz je po tym ze listki sa jasniejsze, wieksze i bardziej "lancowate". To wsystko sa odrosty oryginalnego fikusa - ich tera nie chcemy. (wgle ich nie chcemy).
Jak juz to obetniesz, to przynij pozostale galazki. Wsystkie te wszczepione, przytnij mniej wiecej w polowie, w tym miejscu gdzie
Poki co mysle czekac zobaczyc czy przezyje i nie dodawac wiecej stresu.
Daj mu teraz spokojnie rosnac, powinien dac sobie rade. Pamietaj ze ziemia musi byc lekko wilgotna, nie mokra, oraz - fikusy nienawidza przeciagow wszelakich, zmian temperatury itd.
Za 2 miesiace mniej wiecej mozesz zaczac podawac jakies nawozy mineralne, ale w rozcienczeniu przynajmniej 50% do zalecanego. Bo tam tez widac chloroze na lisciach, a to oznac moze -
Wiesz co to za skladniki moze? Bo nie podaja w opisie.
Ta roslina nie ma takich wymagan i powininees ja traktowac jak zwykla, zielona, rosline domowa. Zaufaj mi, szkoda hajsu.
Poza tym, jak juz wsadziles go w ziemie, to daj mu spokoj. Niech rosnie ;)