Wpis z mikrobloga

@Opiochoinka: z tego co wyczytałem to one raczej szkodliwe nie są, co to masz za roślinę? przesuszenie podłoża zredukuje ich ilość, a jak chcesz je zwalczyć to pałeczki sanium powinny dać radę
  • Odpowiedz
  • 0
@Anhed: Moze i nie sa, ale nie chce tyle robactwa.
Niedlugo planuje przesadzic do innej doniczki i wywalic duza ilosc korzeni.

Jeszcze nie wiem jak to zrobic, bo jak wyciagne drzewko z doniczki to korzenie sa jakby w ksztalcie doniczki i sa mocno zbite.

Mam tez grubsze korzenie ktore rosna jakby od dolu i wystaja z ziemii troche, zauwazylem ze latwo sie rozwalaja, jakby kruche byly, chyba tez bym musial
  • Odpowiedz
@Opiochoinka: tak, grubsze korzenie trzeba będzie przyciąć, z drobnych można usunąć starą ziemię i dać nową. Myślę że przesadzenie do nowej ziemii pomoże. I dodałbym do niej trochę perlitu żeby spulchnić i napowietrzyć podłoże.
  • Odpowiedz
  • 0
@Anhed: Ale wiekszosc mniejszych korzeni chyba tez moge przyciac mocno nie? Bo chce taka typowa doniczke do bonsai, a nie taka wysoka jak teraz.

Zastanawiam sie tez czy trzeba bedzie to od dolu jakos przywiazac.
  • Odpowiedz
@Opiochoinka: fachowo to się robi tak że się usuwa całą ziemię z bryły korzeniowej, drobne korzenie się "rozczesuje" i wtedy się je skraca. Poszukaj sobie "bonsai root prunning" na yt, sporo jest filmów pracujących jak to robić. I możliwe że trzeba będzie go przyłapać drucikiem do doniczki
  • Odpowiedz
@Opiochoinka: osobiście bym poczekał do wiosny bo teraz będzie mało światła i może nie chcieć rosnąć. A póki co możesz lekko przesuszyc ziemię, nic mu się nie stanie a skoczogonki powinny zdechnąć
  • Odpowiedz
  • 0
@Anhed: A co do doniczek, bo wszystkie do bonsai maja dziury na dole, jakim cudem ziemia/kamyczki nie wylatuja z doniczki? Widzialem ze daja niektorzy jakas siateczke na te dziury, ale taka z duzymi oczkami, wiec nie bardzo to rozumiem. ( _)

Dzieki
  • Odpowiedz
@Opiochoinka: dokładnie, jakiś kawałek siateczki tam trzeba dać, jak nasypiesz ziemi i przyklepiesz to się będzie trzymać. Przy samym sypaniu trochę przeleci ale po uklepaniu będzie się trzymać
  • Odpowiedz
@Opiochoinka: może być kilka przyczyn tych plamek, może grzyb, może przelana roślina a może szkodniki (od spodu liścia nie widać żadnych przędziorków albo wciornastków?)
  • Odpowiedz
  • 0
@Anhed: Nie widze pod spodem liscia niczego zywego. Nie podoba mi sie tez jak sie drzewko rozroslo, malo symetrycznie jest. Czy moge ta lodyge na lewo przyciac gdzies w tym miejscu gdzie zaznaczylem? Bo za bardzo na lewo sie rozrasta.
Opiochoinka - @Anhed: Nie widze pod spodem liscia niczego zywego. Nie podoba mi sie t...

źródło: IMG_0554

Pobierz
  • Odpowiedz