#psiarze #psy #pies Ostatnio pożegnałem swojego psa, na wiosne bede chcial nowego kompana po weryfikacji bardzo spodobały mi sie goldeny , ale wczoraj jak zobaczyłem owczarka szwajcarskiego to przepadłem, mial ktos z nimi kontakt?
@Szalony_Iwan: Kudlaty to fakt (ale to wlosy a nie siersc wiec nie zostawia). A czy za duzy? No nie jest duzy - mowi to gosciu co panicznie przez 20 lat bal sie psow - nawet yorkow :D
Ale za to jaki to jest kochany kudlacz to nie da sie opisac :DD
@Szalony_Iwan: większość jest ultra lękowa I histeryczna, do tego bardzo popularne w rasie problemy zdrowotne - rozwalone biora, łokcie, problemy żołądkowe i alergie. Ogólnie rasa była fajna przez chwilę, teraz zrobiła się modna i jakość poszła na łeb na szyję Co konkretnego chcesz robić z psem?
@r__k ale widze ,ze średnio wieku jest dosyć dobra, no wlasnie jeski chodzi o jakosc to kupiłbym tylko szczeniaka ze związku fci po przebadanych genetycznie rodzicach, zeby wyeliminować choroby. Konkretnie to mam dom i ogród, 9 letniego syna , spacer raz dziennie , czasami jakies dłuższe wycieczki. Brałem pod uwagę goldena I beagle na poczatku,odrzuciłem beagle. Został golden i ten owczarek , który podobno tez jest bardzo inteligentny i przywiazany do
@KRCZVSK nigdy nie bede kierował sie wyglądem, dlatego dopytuje poznaje charakter, dlatego jak ktoś z was mial z nimi kontakt to ułatwiło by mi to tez ,a nie tylko suche fakty . Czemu myslisz ,ze to jwst duzy rozstrzał?
@gorzki99 ( ͡°͜ʖ͡°) cieszę sie , ale no jestem zauroczony wyglądem szwajcarski, tylko chce wiedzieć czy bedzie dla nas dobry i bedzie dobrs aleternatywa od goldena. Rodizna 2+1 Dom ,ogród. Spacery raz dziennie Zostawanie w samotności 4-5h.
@Szalony_Iwan: Owczarek zawsze będzie chciał być owczarkiem, co w połączeniu z lękliwością wspomnianą przez koleżankę może okazać się problematyczne i trzeba będzie iść do behawiorysty, a golden do pies do bycia delikatnym i przynoszenia piłeczki.
@KRCZVSK rozumiem ,ze golden jest taka ultra bezpieczna opcja ( ͡°͜ʖ͡°) ale jesli szwajcarski bylby o jeden stopień trudniejszy, to mzoe bym sie na niego porwał,wiem ,ze golden do obcych jest bardzo towarzyski , nie wymagam tego ,ważne zeby byl bliskiego dla rodziny i osob które poznał @r__k mówisz o problemach ze zdrowiem , kurde a to nie jest tsk ,ze wszytskie rasy maja
@Szalony_Iwan: te choroby, które wymieniam, dotyczą psów "z dobrych, sprawdzonych hodowli fci". BOSy mają jakieś fanatyczne wyznawczynie i np na głównej bosowej grupie na fb zrzeszającej właśnie psy z dobrych hodowli, jest całkowity zakaz pisania o jakichkolwiek problemach zdrowotnych i behawioralnych xd a jest ich serio dużo i są dość ekstremalne. Też owczarek, to owczarek, on ma być nieco reaktywny i szybko reagować na zmiany otoczenia oraz wyłapywać potencjalne zagrożenia.
@Szalony_Iwan: Im większy pies tym krócej żyje. Jak ci zależy na długowieczności to może pudel średni. Wymaga wpradzie strzyżenia raz na 3-4 miesiące (możesz edytować mu wygląd), ale to też top jeśli chodzi o inteligencje i bycie fajnym pieskiem.
@Szalony_Iwan: no berneńskie to też mocno chorująca rasa, tylko u nich przede wszystkim nowotwory zbierają żniwo Tak, większość ras coś ma, dlatego trzeba wiedzieć, na co zwracać uwagę i ile kosztują potencjalne naprawy xd
@r__k ok dzieki za info ,to spróboje zgłębić temat i z bólem serca odrzuce ta razem jesli jest tak problematyczna , ale no bede chcial poznać właścicieli osobiście. Tak schroniska maja fajne pieski , tydzien temu odszedł moj 10 letni kompan , leczyłem go , wydałem troche pieniędzy i niestety to nie pomogło, byl wlasnie kundelkiem którego uratowałem doslownie przed śmiercią, dlatego teraz mysle , ze nie bedzie mnie gryźć sumienie
Ostatnio pożegnałem swojego psa, na wiosne bede chcial nowego kompana po weryfikacji bardzo spodobały mi sie goldeny , ale wczoraj jak zobaczyłem owczarka szwajcarskiego to przepadłem, mial ktos z nimi kontakt?
źródło: temp_file6893317408989021461
Pobierzźródło: temp_file5471857271785580349
Pobierzźródło: temp_file3215873246541784686
Pobierz@Szalony_Iwan: Kudlaty to fakt (ale to wlosy a nie siersc wiec nie zostawia). A czy za duzy? No nie jest duzy - mowi to gosciu co panicznie przez 20 lat bal sie psow - nawet yorkow :D
Ale za to jaki to jest kochany kudlacz to nie da sie opisac :DD
Co konkretnego chcesz robić z psem?
@r__k: i tu warto też dopytać czy mieszka w bloku czy w domu
Konkretnie to mam dom i ogród, 9 letniego syna , spacer raz dziennie , czasami jakies dłuższe wycieczki. Brałem pod uwagę goldena I beagle na poczatku,odrzuciłem beagle.
Został golden i ten owczarek , który podobno tez jest bardzo inteligentny i przywiazany do
Czemu myslisz ,ze to jwst duzy rozstrzał?
Rodizna 2+1
Dom ,ogród.
Spacery raz dziennie
Zostawanie w samotności 4-5h.
Też owczarek, to owczarek, on ma być nieco reaktywny i szybko reagować na zmiany otoczenia oraz wyłapywać potencjalne zagrożenia.
źródło: image
PobierzTak, większość ras coś ma, dlatego trzeba wiedzieć, na co zwracać uwagę i ile kosztują potencjalne naprawy xd
Tak schroniska maja fajne pieski , tydzien temu odszedł moj 10 letni kompan , leczyłem go , wydałem troche pieniędzy i niestety to nie pomogło, byl wlasnie kundelkiem którego uratowałem doslownie przed śmiercią, dlatego teraz mysle , ze nie bedzie mnie gryźć sumienie