Wpis z mikrobloga

• 0
@Viking-: Tak się składa że zrobiłam galaretkowatą konfiturę z porzeczek w tym roku do słoików z zamiarem użycia właśnie do mięs. Mam tego sporo. Musiałam ja posłodzić ale mimo to jest kwaśna, porzeczki z ogrodu były. Chrzanu tez mam kilka słoików. Może spróbuję. Masz jakiś przepis czy lecisz z głowy z tym sosem?
Ten przepis jest legitny?

Sos cumberland
2 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
1
  • Odpowiedz
Panie to jest jajko SADZONE. Sadzasz pan na patelni i zostawiasz

@Viking-: UE powinna się zająć tym tak jak wegańskimi burgerami, sadzi to się warzywa a nie jajka, taka nazwa może wprowadzić kogoś w błąd.
  • Odpowiedz
@arinkao na początek cytryny dałbym 1/2, a chrzan/musztarda tak w proporcji 2/1, 3/2. To zimny sos więc zawsze można czegoś dodać do smaku.

W rdr nie grałem, ale kumam skrót :P
  • Odpowiedz
@RandyBobandy Nazwa "jajka sadzone" pochodzi od sposobu przygotowania, który polega na "sadzeniu" (wybijaniu i umieszczaniu) surowego jajka bezpośrednio na rozgrzaną patelnię z tłuszczem.
  • Odpowiedz
@RandyBobandy Słowo "sadzić" ma głębokie korzenie w językach słowiańskich i wiąże się pierwotnie z ideą "umieszczania, kładzenia, powodowania, że coś gdzieś siedzi".
* Pochodzenie prasłowiańskie: Wywodzi się od bardzo starego prasłowiańskiego czasownika sěsti ('siąść') oraz kauzatywnego (oznaczającego przyczynę, sprawianie, że coś się dzieje) czasownika saditi ('powodować, że ktoś/coś gdzieś siedzi/osadza się').
* Pierwotne znaczenie: Początkowo znaczenie było szersze i odnosiło się do umieszczania czegoś, osadzania, stawiania. Stąd wzięły się pokrewne słowa,
  • Odpowiedz
@Viking-: skąd ty wytrzasnąłeś to że nie można nic robić z jajkiem sadzonym, a tym bardziej przykrywać? Na całym świecie masz fried eggs, czyli nasze jajka sadzone i występują w różnych wariantach - smażone z jednej strony, z obu, z płynnym zoltkiem czy ściętym. Ja na przykład zawsze przykrywam na chwilkę żeby białko które znajduje się na żółtku się ścięło i nie było efektu „galarety” na górze. To dobra praktyka,
  • Odpowiedz