Wpis z mikrobloga

#budowadomu
#budujzwykopem
#domwbrzozach

Kolejna aktualizacja
- powstały płytki w kotłowni i spiżarni. Robiłem pierwszy raz w życiu i wyszło w porządku. Te systemy poziomowania są spoko.
- jakieś gniazdka czy malowanie już zrobione na 1 warstwe. Sufity mogę na gotowo malować więc kotłownia i spiżarnia jest na gotowo. Sufit w kuchni też.
- wjeżdża pompa ciepła na fundament który zrobiłem i podniosłem jeszcze na bloczkach
- zaczynam robić cokół ze styropianu.
- rozdzielnica złożona
- meble pomierzone
- kafelki do łazienek kupione i 3 wykonawców wycenia.
tomasz-wisniewski1989 - #budowadomu 
#budujzwykopem 
#domwbrzozach 

Kolejna aktualiz...

źródło: temp_file756717397201795305

Pobierz
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Też mam ofertę na panasa 7kw split za 42k .

@Sceptyk_bez_zdania: 42k to powoli wchodzisz w terytorium pomp gruntowych. Przy pompie powietrznej trzeba pamiętać o jakimś dodatkowym źródle ogrzewania, bo przy niższych temperaturach taka pompa staje się defacto grzałką na prąd. No i pompy ciepła są tak tanie, że za 7k dostaniesz chinczyka na identycznych podzespolach co ten panasonic.

Sam stalem przed tym wyborem co Ty ponad rok temu i
  • Odpowiedz
@Sceptyk_bez_zdania: ludzie łączą pompy z gazem lub kominkiem z płaszczem (tansza opcja), bo przy większych (lub mniejszych) mrozach taka pompa staje się farelką z COP = 1 lub blisko 1. A te chinczyki to w wiekszosci identyczne podzespoly jak panasoniki i mitsubishi, w 42k za pompe w polskiej dystrybucji zawiera sie rata leasingu AMG sprzedawcy pomp ciepla
  • Odpowiedz
@Cinos 5cm cofnięte nadproża i wklejone 5cm styro. Ja nawet okna mam zamontowane poprzez 3cm styropian a nie prosto do muru.
W podłodze 20cm styropianu w tym grafit
W stropie 30cm tylko grafit. Do tego strop 26cm i potem wylewka. Łącznie stropu mam koło 62cm.
  • Odpowiedz
@Shimanko nigdzie. Z 2 odcinki na YT i tyle.
System poziomowania z allegro za 30zl, przecinarka płytek od znajomego. Płytki też dostałem za darmo do kotłowni i spiżarni bo kolegom leżały tylko.
Paca grzebień, klej, wiaderko i wio. Posadzki mam idealnie równe to smaruje podłogę grzebieniem, lekko smaruje też sama płytkę. Kładę i kolejna. Dociągamy te poziomowania i tyle roboty. Można od razu po tym chodzić jak klej się zrobi gęsty.
  • Odpowiedz
@hszan jeszcze 1.5 tygodnia musi schnąć ale nie mam czasu na to. To jest kotłownia więc nawet jak coś pęknie to mi to lotto. Posadzki mam 10cm. Schnie dłużej ale mniejsze ryzyko że pęknie.
Jak minie 4 tygodnie od wylania to pompa zaczyna wygrzewać posadzkę i wkładam 2 osuszacze. 2-3 tygodnie wygrzewania i wchodzi ekipa na panele winylowe i musi mieć sucho bo będą to mierzyć.
  • Odpowiedz
@Sceptyk_bez_zdania ja 5kw, 37 na gotowo.
Wysłane 2.5 tygodnia temu czyli koniec września. Za 1.5 tygodnia zaczynam wygrzewać jak minie miesiąc.

Ja mieszkanie sprzedałem i przed świętami chce się przenieść. Mam termin do 31.01.2026 ale myślę że miesiąc wcześniej.

Zaraz elewacje zaczynam też chyba sam.
  • Odpowiedz
@qmnodt ja mam kominek zwykły w centralnym punkcie domu. Ale ale ;) przezorny zawsze ubezpieczony i zrobiłem instalacje pod płaszcz wodny gdyby było coś nie halo. Mam kable zasilające i sterujące oraz rury oraz odpływ i to schowane w podłodze przy kominie.
  • Odpowiedz