Wpis z mikrobloga

#gielda dobra, dla osób które mówią że kwanty powaliło. IONQ ma kapitalizację 25 mld I najnowszą technologię, która może zmienić swiat. JP Morgan wali w to hajs, procesory od nvda będą wyglądały outdated przy sile kwantów, kwanty wesprą AI, misje rządowe, odkrycia, kwantowy internet, dokładności gps, przyśpiesza produkcję, usprawnią zabezpieczenia, dadzą wam takie reklamy do was dopasowane że ciężko będzie nie kliknąć, wszystko będzie szło w kierunku idealnego skrojenia produktu indywidualnie pod człowieka. Wesprą też robotykę i autonomiczny syf e obliczeniach. A Intel ma kapitalizację 150 mld. I mówicie, że IONQ drogie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bluffek:

łącznie z kwantowym internetem

() ciekawi mnie co ty rozumiesz przez ten "kwantowy internet". Szyfrowanie oparte o kwantową wymianę klucza? Spoko, tylko że póki co nikt jeszcze nie połamał (EC)DH więc w zasadzie nie ma to żadnego znaczenia. Może kiedyś będzie miało, ale to kwestia 15-20 lat.

Żebyśmy mieli jasność: ja nie twierdzę ze robią złą technologie, twierdze jedynie że ta "mnogość zastosowań" to niestety
  • Odpowiedz
  • 0
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: dobra, ja też nie mogę w pełni wykluczyć, że nie dociągną roadmapy na czas. Wierzę w zastosowania, choć też w to, że mogą one nie być tak szybko a znacznie później. Kwantowy internet może brzmieć jak bujda, a mieć przez najbliższe dziesiątki lat zastosowanie np. jedynie do przekazywania poufnych informacji rządowych. Mam nadzieję, że nie będzie jak z taxi tesli :)
  • Odpowiedz
@bluffek @KaizenMan @5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0 @PCNO @Bartekc7 załóżmy, że wierzycie w spektakularne odkrycie w komputerach kwantowych w ciągu 5-10 lat. W co byście zainwestowali? Skąd pewność, że akurat z tych spółek co wybraliście, to właśnie ta odkryje?

Być może zrobi to akurat konkurencja. Coś odkryje i opatentuje.

Może na jakiejś uczelni jakiś profesor coś odkryje i założy startup. Ta spółka jeszcze nie istnieje, a wszyscy będą zapakowani
  • Odpowiedz
równolegle tworząc miliony odpowiedzi, które są w czasie rzeczywistym oceniane przez mózg i wybierane najlepsze.

dzięki splątaniu kwantowym nie ma opóźnień,

ani ograniczeń w liczbie kombinacji dzięki superpozycjom.

@mk321: Przykro mi, ale tak to tylko w filmach i nic z tego co napisałeś nie ma żadnego ugruntowania w fizyce, a wręcz przeciwnie - wiemy że wcale tak nie jest.
  • Odpowiedz
@mk321: w sumie nie wiem czemu mnie wymieniłeś. Ja nie trzymam kwantów😊 Ale gdybym chciał odpowiedzieć na przykładzie wspomnianego przez Ciebie OpenAI.
Co z tego że zasłynęli jako pierwsi? Momentalnie pojawiła się konkurencja wśród firm które zajmowały się tematyką. Tak samo będzie z kwantami pewnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@mk321: Ten ostatni wymysł mi się podobał. Brzmi jak sci-fi i fajnie się czytało :D

Ja ogólnie nie inwestuję w żadne inne kwanty niż IONQ z pure quantum firm. Może jeszcze ARQQ bo się zajmuje obroną, ale dla mnie takie Rigetti, D-Wave albo QUBT są przewartościowane w opór i moim zdaniem nie dobiją do opłacalności tej wyceny. IONQ ma tanie skalowanie i przewidują tanią produkcję sprzętu, znacznie tańszą niż w
  • Odpowiedz
  • 0
@Bartekc7: Bartek, a co myślisz o IBM opcji na jakiś rok? Są strasznie tanie calle i nie wzrosły te akcje za bardzo od roku. Zastanawiam się czy nie wrzucić tam z 2,5k dolanów. Dodatkowo wyniki za tydzień
  • Odpowiedz