Wpis z mikrobloga

"Czytam wpisy związane z ujawnieniem Cen z RCN. Przypominam, że są to ceny z umów przenoszących własność tj. transakcji (umów deweloperskich) sprzed 3 lat i wcześniej. Próba porównywania ich do bieżących ofert i sugerowania że one coś mówią o rynku dziś to czysta manipulacja🤷🏻"

#nieruchomosci
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kokos24: sa, ale to moga byc czesto tylko finalizacje, czyli z grubsza ktos ma racje: mozna bylo kupic - czytaj podpisac umowe deweloperska w 2021, a przeniesienie wlasnosci/wpis do KW odbyl sie dopiero w 2024 i tam bedzie ta cena tej umowy deweloperskiej z 2021... dlatego sens przegladania tego jest dla rynku wtornego, bo tam nie ma takich lagow, lub deweloperow operujacych w modelu: sprzedaje gotowe (bo i dziwo tez
  • Odpowiedz
@del855 mam wrażenie, że ludzie tutaj zupełnie tego nie rozumieją; Bez RCN “live” to mamy narzędzie do śledzenia śliskich transakcji (bardzo niskie ceny), ale analitycznie mało wartościowe.
  • Odpowiedz
. dlatego sens przegladania tego jest dla rynku wtornego, bo tam nie ma takich lagow,

@del855: no i dlatego wplacajac kiedys na deweloperucha pytalem czemy to jest tylko dla rynku pierwotnego, gdzie na wtornym ma to wiekszy sens ¯\(ツ)/¯ pomijajac to ze n wtornym obecnie szukam i by mi sie bardziej przydalo ;)
  • Odpowiedz
@HexenHeretic: ja sobie zamowilem moj zestaw na pakiecie kontrolnym - rozne tam obnizki byly, dobre oferty mialy 2-3% nizej niz oferta, ale te srednie juz 10-15%, slabe - no nie sprzedaly sie wiec nie ma co sprawdzac ;)

spokojnie, czas pracuje na korzysc, a za kilka miesiece wchodzi ujawinienie calego RCN i fajnie
  • Odpowiedz