Aktywne Wpisy

matkawielebna +56
#slubodpierwszegowejrzenia
Siedzę sobie przed tv, grzane winko, ślub od pierwszego wejrzenia, Wykopki, zero potrzeb.
Powtarzam, zero.
Siedzę sobie przed tv, grzane winko, ślub od pierwszego wejrzenia, Wykopki, zero potrzeb.
Powtarzam, zero.
źródło: IMG_3189
PobierzTeż was na jesień łapie deprecha?
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze

Wyobraź sobie: wchodzisz do samolotu, zajmujesz miejsce przy oknie – dokładnie to, które wcześniej wybrałeś i za które dopłaciłeś.
Kilka minut później podchodzi do ciebie matka z płaczącym dzieckiem na rękach i żąda, abyś oddał swój fotel maluchowi.
Już masz się zgodzić, bo wychowano cię w duchu uprzejmości i troski o innych. Ale wtedy pojawia się wątpliwość: „Dlaczego mam rezygnować z czegoś, za co zapłaciłem i na co czekałem, tylko dlatego, że ktoś inny ma taką zachciankę? Czy naprawdę muszę ustąpić?”
Taka historia spotkała Jennifer Castro, 29-letnią pasażerkę lotu w Brazylii. Kobieta odpowiedziała zareagowała spokojnie i odpowiedziała: "Przykro mi, wolę zostać na swoim miejscu".
Nie krzyczała, nie obrażała, nie traciła panowania nad sobą. Mimo to matka zaczęła ją nagrywać, oskarżając o brak empatii:
„Nagrywam cię, bo to niewiarygodne, że w tych czasach potrafisz być obojętna na płacz dziecka”.
Nagranie szybko obiegło sieć, a internauci podzielili się na dwa obozy. Jeden uważa, że matka może domagać się, czego tylko chce, bo w końcu nie chodzi o nią, a o dziecko.
Druga strona uważa, że kobieta podjęła dobrą decyzję. Zapłaciła za miejsce, więc nie ma obowiązku się przesiadać, bo tego domaga się obca osoba.
Mimo wszystko na Jennifer i tak spadła gigantyczna krytyka ze strony innych matek. Postanowiła więc działać prawnie. Wniosła pozew o zniesławienie i szkody moralne przeciwko kobiecie, która ją nagrywała, a także pozwała linie lotnicze.
Firma odpowie za zachowanie swojego personelu.
Pracownicy zamiast uspokoić prowokując kobietę, naciskali na Jennifer, by ta ustąpiła miejsca.
Jak podkreśla, nie chodzi o zemstę. Chce przede wszystkim, aby w przyszłości nie dochodziło więcej do podobnych sytuacji. Bez żadnego powodu stała się obiektem hejterskich ataków ze strony osób, których nawet nie zna i nie uczestniczyły w tym zajściu.
Sprawa Jennifer Castro, krytykowanej za to, że nie oddała miejsca w samolocie płaczącemu dziecku, wykracza poza debatę o dobru i złu.
On sprawia, że myślemy o mocy mówienia "nie". " W świecie, w którym presja zewnętrzna i wewnętrzna popycha nas do ulegania a bycie wiernym swoim wyborom jest aktem odwagi.
filmik: https://www.instagram.com/reel/DDQHdIopxJ2/
#madki #brazylia #samoloty #podrozujzwykopem #psychologia
źródło: 559172727_1130067479235021_1551774411615566698_n
Pobierz@topikPajak: Aha i obsluga samolotu nie wie ze sa miejsca ktore sa dodatkowo platne? Serio?
Jeśli chciała lecieć z dzieckiem przy oknie to niech następnym razem zarezerwuje miejsce przy oknie. Jak sobie nie umie poradzić z dzieckiem to może jeszcze się zmieści do okna życia.
@mkarweta: Zgoda i rownoczesnie niezgoda.
Zgoda ze to nie jest wazne. Ma swoje miejsce to ma prawo je zajmowac. Niezgoda - skoro zaplacila to ma JESZCZE WIEKSZE PRAWO z tego miejsca korzystac.
I jak ktos chce zajac to miejsce to
@4pietrowydrapaczchmur: miałem podobną historię, ale leciał ojciec z synem (lat 8-10 na oko)
Siedzę sobie na swoim miejscu, na środkowym siada ojciec (obok syn) i pyta mnie czy bym się nie zamienił, na co ja grzecznie odmówiłem. Ale miałem takie myśli czy aby nie ustąpić dziecku xD Dobrze
@gorzki99: Tak. A wiesz jak to ujemne IQ sprawdzają? Puszczają im takie historyjki z instagrama i patrzą czy w nie uwierzą
https://www.pudelek.pl/odmowila-miejsca-w-samolocie-placzacemu-dziecku-stracila-prace-i-spadla-na-nia-lawina-hejtu-nie-wychodzilam-z-domu-7136449719405152a
@topikPajak: a mi się wydaje że wręcz przeciwnie, w takim zawodzie to jest jedna z ważniejszych umiejętności.
@afmaf: chyba w każdym locie tanich linii jakim leciałem ludzie robią tasowanki i nigdy żadnych kłótni nie widziałem
Sam też się przesiadałem po prośbie jeżeli miejsce było takie same, np. środkowe na środkowe, okno za okno, itp..
Hajs zawsze ucina rozmowe :D
Dopłaciłem tylko kilka razy ale tak, miałem takie combo a nie latam dużo, rzekł bym, że nawet bardzo mało. Pierwsze dwa razy do Glasgow i powrót w 2014 - brytyjska parka i rodzinka, potem malta w 2018 i tam jakaś rodzina co nie zadbała żeby mieć miejsca razem z dzieckiem (to nawet rozumiem), na powrocie też szukali tylko nie u mnie xD
I jeszcze raz ale już ledwo pamiętam
@LoopyMajestic: wt F