Wpis z mikrobloga

Są tutaj rowerzyści tak starzy, że znają się na amortyzatorach Marzocchi? W 2010 roku złożyłem sobie rower taki do freeride i założyłem w nim przedni widelec Marzocchi, 150mm skoku, oś 20mm. Problem jest z identyfikacją bo niby jest napisane Drop Off, ale jest też naklejka Dirt Jumper III. Jest to jakaś wersja OEM dlatego trudno znaleźć dokumentację. W każdym razie na spodzie goleni nie ma żadnej regulacji natomiast od góry w każdej goleni jest wentyl. Napompowałem po 50PSI i w sumie stał się bardzo twardy. Praktycznie nie ugina się przy siedzeniu. Wie ktoś jakie w takiej konfiguracji powinno być ciśnienie?
#rower #mtb #freeride
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ie ktoś jakie w takiej konfiguracji powinno być ciśnienie?

@roszej: akurat do tego nie jest Ci potrzebna żadna dokumentacja techniczna. Przód pompujesz na tyle ile korzystasz ze skoku. Pojeździj rowerem i weź ze sobą pompkę do amora. Jak oring na goleni będzie dobity na maxa to masz za mało PSI, jak będzie na środku goleni to za mało. Generalnie podczas jazdy masz wykorzystywać możliwie jak najwięcej skoku więc oring ma
  • Odpowiedz
  • 0
@roszej Do zera spuść i zobacz co się stanie, te stare widelce występowały w wersjach stalowo-sprężynowych w których powietrze służyło tylko do "dodatkowego" utwardzenia. Jak jesteś lekki to nie musisz tego wcale pompować bo stal robi robotę.
  • Odpowiedz