Wpis z mikrobloga

Zagrałem se w demo, kilka map i wygląda to nawet fajnie. Komputer na wyższych poziomach trudności dość mądrze gra i jest jakimś wyzwaniem, chociaż zdarza mu się zostawiać zamki niebronione (dosłownie 0 jednostek), co jest dość głupie.
Na ten moment, na takich większych mapach, to najlepsza taktyka to Magia Zmierzchu + Wiedza Tajemna i do tego czary Armia Cienia i Cios miłosierdzia.
Fajne też jest to, że gra z automatu blokuje wlecenie/teleportowanie się na strefę gdy jeszcze nie pokonaliśmy strażnika, który blokuje dostęp do niej.

Irytujace są obiekty, które po odwiedzeniu nie dają żandej informacji zwrotnej w stylu jakiegoś tekstu "już tu byłeś", albo "maksymalny poziom many zwiększony" - po prostu ciężko powiedzieć czy nasz bohater dokonał interakcji z obiektem.
Problem to też ruch na mapie gdy ma się aktywny lot. Algorytm kompletnie nie ogarnia jak pozycjonować bohatera automatycznie w pewnych przypadkach i po prostu trzeba samodzielnie przejść na takie pole, które pozwoli przejść na inne pole. Wygląda to jakby algorytm szukał najbliższej ścieżki, ignorując przy tym to, czy da się zająć finalną pozycję na której stanie bohater.
#oldenera #heroes3
Defined - Zagrałem se w demo, kilka map i wygląda to nawet fajnie. Komputer na wyższy...

źródło: Zrzut ekranu 2025-10-13 091643

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Defined AI nie ogarnia miast, rzadko kiedy je broni, nie bierze niebronionych, zostawia całkiem puste i rzadko agreguje armię u jednego bohatera, co pozwala wyłapać po kolei każdego wroga. 1 vs 1 na poziomie trudności "niesprawiedliwym" było wręcz nudne, tak łatwe. Ciężko jest mi tylko na ostatnim szablonie (3 graczy), bo tam dosyć szybko jest kontakt i łatwiej o przypał.

PS: grałem dzisiaj nekromantą i też wziąłem Oonę za głównego bohatera
  • Odpowiedz