Wpis z mikrobloga

Mirki z #pcmasterrace, chciałbym zrobić upgrade mojego Ryzena 5 1600 & GTX 1080. Czy połączenie Ryzena 5 3600 z RTX 4070 to dobre połączenie? Mam zasilacz 550W Golda, więc chyba izi. Zamknąłbym się w 2k (karta używka, cpu nówka), a jebnięcie fpsów powinno być znaczące.
Analizowałem już z czatbotami, że ogólnie świetny pomysł, ale wiadomo, wolę zapytać prawdziwych ekspertów ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

A zapomniałem dodać: gram w 1440p jakby co.
#komputery #zestawkomputerowy
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@radziuxd 5600 czy 5700x to minimum do gier ( ͡º ͜ʖ͡º).
Razem z Rx 9060xt 16GB też się zmieści w budżecie ale za to nowy i to bez zasilaczowych rozterek ( ͡º ͜ʖ͡º)

Szkoda zdrowia na 3600. A do 4070 zaleca się 650w jako minimum. Choć pewnie działać będzie :-)
  • Odpowiedz
@radziuxd jak dla mnie CPU trochę będzie bottleneckiem, ale mimo wszystko lepiej 3600 niż zostawać przy 1600. I jak powyżej, lepiej dołożyć kilka zł i wziąć 5xxx
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l kurcze, rzeczywiście. W ogóle najnowszy bios do mojej płyty wyszedł niecały miesiąc temu, jestem zaskoczony. W takim razie faktycznie nie ma sensu pchać się w 3600, skoro 5600 kosztuje 4 stówki.

@winsxspl zaraz, 5500? Czemu 5500? Nawet nie wiedziałem, że jest taki model.
  • Odpowiedz
@radziuxd: najwyżej nie rozwinie skrzydeł z boostowaniem itp, z czasem możesz nową płytę sobie kupić, np mój 5600x teraz na lepszej B550 110W bierze, tak się dowiedziałem, że przy 95° throttluje:D
  • Odpowiedz
@radziuxd brat miał budzet tylko na 5500, a że było to w ramach stypendium szkolnego, to musiał mieć nowe i na faktury. 3600/5600 było wówczas chwilowo drozsze
  • Odpowiedz
kurcze, rzeczywiście. W ogóle najnowszy bios do mojej płyty wyszedł niecały miesiąc temu, jestem zaskoczony.

@radziuxd: zależy od płyty, ale w niektórych trzeba aktualizować po kolei te biosy (np. 4 po kolei i nie wiem czy trzeci z kolei nie wytnie ci wsparcia dla Twojego bieżącego procka :-E ale może się mylę). Trzeba w każdym razie czytać i podążać za instrukcją do tego.
  • Odpowiedz
  • 0
@winsxspl Skusiłbym się nawet dziś, ale jednak różnica w niektórych grach jest wyraźna, a przede wszystkim dużo większa niż porównując 5600 vs 5600X.
Także Ryzen 5600 już zamówiony.
@majk3l Dzięki za wskazówkę, nic takiego nie widzę w opisie od MSI, ale kto nie ryzykuje nie pije szampana ( ͡° ͜ʖ ͡°)

To co, mogę już polować na 4070? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@winsxspl: @majk3l: szybkie sprawdzenie wyjaśniło, że mam BIOS z 25/09/2024, który jest przedostatnim wydanym, więc na 99.9% nawet nic dotykać nie muszę. Jest jeden nowszy, ale sprzed 3 tygodni, a z tego co rozmawiamy Ryzeny 5xxx działają trochę dłużej. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 2
@maniek50005: @winsxspl @majk3l @maniel: dzięki wszystkim za porady, dziś wszystko złożone do kupy, używkę RTX 4070 na gwarancji dostałem za 1600 zł (KFA2 wersja na 2 wentylatory) do tego Ryzen 5600 podszedł bez dotykania BIOSu, co prawda przy pierwszym uruchomieniu chyba się 5 razy restartował, ale ruszył. W Cyberpunku na samej karcie FPSy wzrosły 61 > 122, a jak dołożyłem procesor to doszły do 142. Ostatecznie
  • Odpowiedz