@munioman Nie zmieniają a młodzi nie chcą w ogóle iść w tę branżę. Średni wiek kierowcy zawodowego to 55 lat, a pensja prawie bliska średniej krajowej. Pokaż mi gdzie młody człowiek bez wykształcenia zarobi więcej.
@Marek_Licyniusz_Krassus: znajomi co znam i jeździli po czasie zrezygnowali, bo chcieli być w domu codziennie. Jeżdżąc „do okola komina” już zarobki ich nie kusiły i jeden poszedł w wykończeniówke drugi na wózek widłowy
@Marek_Licyniusz_Krassus: oczekiwana stawka zależy od warunków pracy, średnia krajowa za lanie do butelki nie jest dobrą stawką. Nie dziwię się, że ludzie wolą zarobić mniej a obiad zjeść w domu i wysłać się w łóżku. Jeżeli stawka byłaby adekwatna to chętni się znajdą, nawet w takich warunkach pracy. Stąd to co napisałem wyżej - ludzie są tylko nie za te stawki które chcieliby płacić psiembiorcy.
@munioman: @PfefferWerfer @Marek_Licyniusz_Krassus jak byłem w gimnzjum to kierowca tira to był zajebisty zawód (spawacz też). Kierowca tira zarabiał 6-7k na łapę, spawacz 3,5k.
Najniższa krajowa 1200zł, wynajem mieszkania 3 pokoje 50m2 - 800zł.
To tym przelicznikiem dziś na tirze musiałbyś mieć 17500 netto miesięcznie. Za tyle jutro zapisuje się na c+e i od stycznia widzimy się przy kuwecie srając do żwira. Realna siła nabywcza z wypłaty tirowca spadła o trochę
to chyba jakiś wyjątek od reguły, bo jak znam ludzi co jeżdżą to mają po 8-10k u okolicznych januszy
@Schwarzfahrer: No ale mówiłeś że jutro zapiszesz się na kurs. Ja mam około 950 PLN dniówki ale to w niewoli na zachodzie. To że ludzie są chętni robić za grosze w tej branży to dla mnie absurd. Wolałbym spać na cieciówce za 4-5k niż jeździć tygodniami za 8k.
Jak powiedział, tak zrobił. Tusk, to najwybitniejszy polityk tysiąclecia. Nie zapraszam do dyskusji. 90 procent wykopu w pełni się z tym zgadza (ง͠°͟ل͜͡°)ง Niech żyja silna, wielka i bezpieczna polska! (╭☞σ͜ʖσ)╭☞
Ciekawe w sumie skąd się wzięlo przekonanie polskich kiboli o tym że Litwa to nasz wróg i trzeba z nimi jechać... przecież obecnie to nasz sojusznik w NATO, państwo baltyckie, wspolna historia itp. #mecz
Ucięcie 80zł dniówki w zamian za możliwość zamurzynienia kraju to uczciwa cena.
#polska #biznes #przedsiebiorczosc #antykapitalizm #polskiedrogi
źródło: G2-785VWcAABmCZ
Pobierz@Marek_Licyniusz_Krassus: W dowolnej służbie mundurowej, do tego pensja w pełni na umowie, L4 i emerytura po 25 latach zamiast po 45 za kółkiem.
Coś mówiłeś o spóźnieniu
Kierowca tira zarabiał 6-7k na łapę, spawacz 3,5k.
Najniższa krajowa 1200zł, wynajem mieszkania 3 pokoje 50m2 - 800zł.
To tym przelicznikiem dziś na tirze musiałbyś mieć 17500 netto miesięcznie. Za tyle jutro zapisuje się na c+e i od stycznia widzimy się przy kuwecie srając do żwira. Realna siła nabywcza z wypłaty tirowca spadła o trochę
@wredny_bombelek: może pan przedsiębiorca ma kute ogrodzenie wokół domu. nie znasz nie oceniaj
@Schwarzfahrer: Na B2B tyle zarobisz bez problemu, odlicz sobie 2500 PLN na ZUS i z 1000 na podatek i zostanie ci 16-17k netto.
źródło: sila_nabywcza
Pobierz@Schwarzfahrer: No ale mówiłeś że jutro zapiszesz się na kurs. Ja mam około 950 PLN dniówki ale to w niewoli na zachodzie. To że ludzie są chętni robić za grosze w tej branży to dla mnie absurd. Wolałbym spać na cieciówce za 4-5k niż jeździć tygodniami za 8k.
Jakieś nocki walisz czy może transport specjalistyczny?