Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@kossok: doświadczenie sub5 to można przyrównać do jedzenia spleśniałego chleba przez całe swoje życie, a jedyna możliwą alternatywą jest tylko chodzić głodnym po tym świecie.
Toteż sub5 racjonalizuje swoje doświadczenia - tzn. mówi, że np. dlatego, że jest śmieszny to z niego żartują albo oni się ze mnie śmieją ale to TYLKO PRZECIEŻ ŻARTY, nie?

PS W skrócie sub5 racjonalizuje (podobnie jak normik), a chad zmienia narację całego układu pod
  • Odpowiedz
@Quashtan: !!! co to za przepotężny post w niedzielny poranek. Niby to co piszesz wiedziałem czy słyszałem wcześniej, ale tak klarownie to wyłożyłeś, że aż mi powstały nowe połączenia w mózgu. W dodatku piękna forma wypowiedzi... NATURA
  • Odpowiedz
@Quashtan: całkiem zgrabne wykorzystanie naukowych obserwacji psychologicznych z dogmatyzmem i redukcjonizmem.

Ale

Chad może być jednocześnie całkowicie nieświadomy źródła swojej mocy i być mistrzem w jej strategicznym wykorzystywaniu? Jak to pogodzić? Bo na razie to wygląda jak orwellowskie dwójmyślenie i oblężona twierdza. Oczywiście można to zredukować do instynktu ale to pokazuje, że nie tylko wygląd jest tu kluczowy co pozwala przypuszczać gdy się jest uczciwym wobec logiki, że może jest więcej różnych
  • Odpowiedz
@Quashtan: odpowiedziałeś mi (przynajmniej częściowo) na pytanie, dlaczego na portalach randkowych na 1 kobietę przypada kilku facetów (średnio powyżej 3), skoro są tam głównie przeciętni mężczyźni, to słabo tam szukać chada (jakby to nie było zabawne) i adekwatnie na tych portalach są jak już głównie (90%) kobity które przez facetów będą miały ocenę 1/10 do 3/10 (choć 0 w wielu przypadkach będzie na wyrost), wystarczy się przejść po losowej ulicy
  • Odpowiedz
ładna próba obalenia tezy OPa, chociaż tylko próbuje udawać, że ma argumenty, niż faktycznie je ma. Innymi słowy lanie wody w celu zagłuszenia dysonansu poznawczego.

@Fala_Magnezu: zamiast odnieść się do meritum to zaczynasz od ataku ad persona? Wrzucenie mnie do worka tych co "racjonalizują" swoje dysonanse poznawcze ma umniejszyć i zdyskredytować moje argumenty? Dzięki temu nie będziesz musiał się z nimi mierzyć? Zamiast pokazać, że nie boisz się zmierzyć z innym
  • Odpowiedz
@www_h: nie wchodziłem z tobą w polemikę, tylko wykazałem twoje błędy. Nie będę czytać co napisałeś, bo mnie debaty nie interesują. Powtarzam - dostałeś prezent - zasłuż na niego wychodząc ze swojej bańki i grupy asocjacyjnej smug smartassów
  • Odpowiedz
@Fala_Magnezu:

A odmowa zaznajomienia się z kontrargumentem to nie jest najpewniejszy sposób na pozostanie w swojej bańce poznawczej? W sumie potraktuje to jak odpowiedź na moje główne pytanie.
  • Odpowiedz
  • 2
@www_h: Twoim błędem jest zakładać, że ludzie to świadomie robią - nie, nie robią. To po prostu jest metoda przetrwania poprzez odwołanie się do skupienie się wokół silnej jednostki, która jest w stanie ogarnąć przetrwanie. Tak naprawdę dalej jesteśmy zwierzętami ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) Ponadto podałem, że oko nie widzi siebie więc chad nie jest świadomy swojej mocy ale korzysta
  • Odpowiedz
Twoim błędem jest zakładać, że ludzie to świadomie robią...

@Quashtan: w którym miejscu to zakładam? Jest zupełnie odwrotnie ale to nie jest dyskusja o moich poglądach tylko o spójności twojej wizji rzeczywistości opisanej w tekście.

Emocje i uczucie zostały wytworzone wcześniej niż świadomość i logiczne myślenie (inne ssaki też to mają, np. pies, kot, słonie, szczury) więc mają pierwszeństwo przed świadomym
  • Odpowiedz
  • 0
@www_h: Po pierwsze sam nie podajesz swoich źródeł więc zniżyłem się do twojego poziomu, czyli nie podawania źródeł swojego myślenia. Zarówno w pierwszym, jak i w drugim twoim wpisie nie podałeś żadnych więc nie wytykaj innym bo wtedy stajesz się hipokrytą ( ͡ ͜ʖ ͡)
Po drugie cytując ciebie

posiadania prostego, wyjaśniającego wszystko modelu świata, nie jest przypadkiem tak duża, że staje się ważniejsza od poszukiwania prawdy?

To chyba nie rejestrujesz
  • Odpowiedz
Po pierwsze sam nie podajesz swoich źródeł więc zniżyłem się do twojego poziomu, czyli nie podawania źródeł swojego myślenia. Zarówno w pierwszym, jak i w drugim twoim wpisie nie podałeś żadnych więc nie wytykaj innym bo wtedy stajesz się hipokrytą ( ͡ ͜ʖ ͡)

Po drugie cytując ciebie

@Quashtan: Klasyczne odwrócenie uwagi od meritum – "prośby o źródła dla konkretnej, naukowej tezy". Znowu zamiast odnieść się do moich argumentów, skupiłeś
  • Odpowiedz
@Quashtan: ale brednie - ja nigdy nie byłem żadnym "szefem bandy" generalnie miałem w dupie ludzi i tak mnie wszyscy lubili z wlasnej inicjatywy mnie komplementowali nawet jak za mną na co dzień nie przepadali itp teraz w nowym środowisku jak stałem się bardziej proaktywny to jeszcze się nie spotkałem żeby ktoś mnie zlał, ludzie mnie na ogół pamiętają pozytywnie i podbijają pierwsi no i co?
  • Odpowiedz