Wpis z mikrobloga

#gielda #kryptowaluty

Czy może mi ktoś wyjaśnić czemu #bitcoin spada jak akcje spadają i rośnie jak akcje rosną? To nie miało działać jak bezpieczna przystań/lokata kapitału/złoto?

Pytam serio bez ironii
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy może mi ktoś wyjaśnić czemu #bitcoin spada jak akcje spadają i rośnie jak akcje rosną? To nie miało działać jak bezpieczna przystań/lokata kapitału/złoto?

@Leithain: korelacja bitcoin nasdaq / sp500 nie jest stała i się zmienia
No i nie wiem kto uznaje Bitcoina za bezpieczną przystań, chyba nikt
  • Odpowiedz
@Leithain: bo krypto nie są jeszcze niezależnym centrum ekonomii, tylko narzędziem spekulacji bardziej marzowym niż akcje klasyczne.

Tylko wąska grupa osób widzi w nim konkurencję dla tradycyjnej giełdy,

Adopcja krypto to jakieś 8% rynku. Dopiero etf się otwierają, to trzeba na
  • Odpowiedz

@Leithain: Miało ale się zesrało?

Kogo ty słuchasz, jakichś wykopków? youtuberów czy bankierów? Wiesz co oni więcej wiedzą od Ciebie? c---a.

Nie trudno też porównać sobie wykresy samemu, przy spadkach krypto zachowuje się jak Nasdaq na lewarze, porównanie na Googlu zajmie Ci 5 minut
  • Odpowiedz
@Leithain: Idea krypto walut padła po roku od ich pojawienia się w mediach, bo wyszło że frajerzy to zaczynają łykać i można tym spekulować. W aktualnej formie, czyli przy zmienności jaka ma, nie nadaje się toto do niczego innego niż spekulacja. Zwykły kowalski myśli że to koniec świata gdy ser w sklepie mu podrożał o 10%, a jak by wyglądało co tydzień gdy ceny były podawane w bitcoinach? Dla grupy
  • Odpowiedz
  • 0
@UczesanyPedryl: ja tam mam w BTC może z $1k i to tylko dlatego, że gdzieś tam mam zaskórniaki sprzed lat.

Po prostu nie rozumiem skąd BTC ma taką wartość. ETH, Solana czy inne natywne waluty na chainach gdzie da się coś ciekawego zrobić - ok, ma to sens. Ale sam Bitcoin? Więc szukam (może na siłę) jakiejś logiki

@gustowny_dzikus @pyroxar No na ETH, Solanie się super ciekawe rzeczy
  • Odpowiedz
@Leithain: Te robienie coś ciekawego nic nie oferuje, albo to sa jakies gownogierki z populacja paruset ludzi albo "zdecentralizowana bankowosc" czyli trading jednych gownowartych tokenow za drugie gownowarte tokeny. Ludzie z kasą wybierają Bitcoina bo był pierwszy, ma zaufanie i służy np. Putinowi do obejścia sankcji, nikt Ci nie kupi jakieś Litecoiny czy inny syf który robi to samo tylko jest marną kopią.
  • Odpowiedz
W aktualnej formie, czyli przy zmienności jaka ma, nie nadaje się toto do niczego innego niż spekulacja.

@OlmerPL: krypto to nie tylko btc ale też np. stablecoiny, z których sam niedlugo będziesz korzystać nawet o tym nie wiedząc.
  • Odpowiedz
  • 0
@emjot86: Świat krypto znam bardzo dobrze i całkiem dobrze go rozumiem. Stablecoinów używam na co dzień w pracy. Jedyne czego nie rozumiem to bitcoina :D
  • Odpowiedz
@Leithain
Wiara jest siła bitcoina.
Nie doceniamy potęgi wiary milionów osób na świecie. To coś w stylu religii i wiele osób trzyma bitcoina od dawna i nie sprzedadzą ich do śmierci wierząc że będzie rósł w nieskończoność. Dla mnie może to nie mieć sensu tak jak inne religie ale dla kogoś ma to sens. Jeszcze inni to wykorzystują i hunadlują itd itp.

Kościół katolicki też dla wieku nie ma sensu a
  • Odpowiedz
@Przypomnienie za rok

Normalnie bym ustawil za 8 lat, ale wystarczy rok, żeby osoby wyżej, ktorym nawet nie chce się przeczytać jednej książki znowu zostały zmoggowane przez holderów.

Tłumaczenie czego się mylą juz mi sie znudziło, bedziemy bazowac na prostych liczbach.

Cena dzis 112k
  • Odpowiedz
Wiara jest siła bitcoina.

Nie doceniamy potęgi wiary milionów osób na świecie. To coś w stylu religii i wiele osób trzyma bitcoina od dawna i nie sprzedadzą ich do śmierci wierząc że będzie rósł w nieskończoność.

@-Melek-: może mieć wpływ też fakt ile setek tysięcy btc kupił po wysokich jak na dziś cenach, microstrategy i Black rock
Pytanie o czym nie wiemy o czym oni wiedzą
  • Odpowiedz