Wpis z mikrobloga

Wskaż przedmiot, usługę lub czynność, która w ostatnim czasie poprawiła komfort, zdrowie, bezpieczeństwo lub prywatność w Twoim życiu.

Od 5 lat rozmawiamy na tagu #mirekmasterclass o wszelkich usprawnieniach życia. Polecasz rzeczy dzięki którym żyje Ci się lepiej, a w komentarzach nawiązujemy dyskusje, z których powstają kolejne pomysły. Każdy może polubić rozwiązania z których też korzysta, aby pomóc społeczności dokonać trafnych zakupów z polecenia. Tag obserwuje już ponad 7380 osób.

Dzisiaj ode mnie propozycja prawdziwej poprawy bezpieczeństwa w sieci:
1. Klucze YubiKey – Silne hasło i uwierzytelnianie SMS mogą dzisiaj nie wystarczyć, żeby solidnie zabezpieczyć swoje konta. Rozwiązaniem jest mały, fizyczny klucz USB/NFC – YubiKey, który podłączasz do komputera lub zbliżasz do telefonu i bezpiecznie logujesz się jednym dotknięciem. Nawet jeśli ktoś pozna Twoje hasła to bez dostępu do YubiKeya po prostu się nie zaloguje. Zawsze warto mieć co najmniej 2 klucze: główny i zapasowy. Jeśli zgubisz pierwszy to bez drugiego możesz utracić dostęp do swoich kont na zawsze. To mały gadżet, który robi ogromną różnicę w bezpieczeństwie online. Producent Yubico

Ominęły Cię rekomendacje z ostatnich wpisów? Dla przypomnienia:
2. Plus addressing – Dzięki adresowaniu z plusem możesz do swojego adresu e-mail w Gmailu dodać +coś przed znakiem @, dla przykładu: jan.kowalski+zakupy@gmail.com. Wiadomości wysłane na ten adres trafią do Twojej głównej skrzynki, czyli jan.kowalski@gmail.com. Dzięki temu możesz łatwo ustawiać filtry, śledzić, kto i jak wykorzystuje Twój adres, a co najważniejsze zakładać wiele kont w serwisach, które pozwalają na rejestrację tylko jednego konta na jeden adres e-mail.

3. Poduszka z łuską gryki – Przez lata miałem bóle pleców, spięty kark i częste bóle głowy. Wydałem dużo kasy na wizyty u fizjoterapeutów ale przynosiły tylko chwilową ulgę. Fizjo zasugerował poduszkę z łuską gryki i okazało się to game changerem. Ból pleców nie przeszedł całkowicie bo raczej nie jest od spania ale po zmianie poduszki - brak spięcia karku, szyi i znacznie rzadziej boli mnie głowa. Dodatkowo poduszka nie nagrzewa się w nocy przez co nie muszę jej co chwilę odwracać. Kluczowe znaczenie ma tutaj jakość łuski gryki (nie może być spłaszczona, aby miała prozdrowotne właściwości). Swoją poduszkę mam z Terra Pillows

4. eSIM w aplikacji Revolut – W aplikacji można w kilka minut aktywować eSIM z tanim pakietem internetu do dowolnego kraju. W podróży nie trzeba już szukać kiosku z lokalną kartą SIM, zamawiać jej wcześniej ani przepłacać za roaming u operatora. Duży plus jest taki, że eSIM można doładować w dowolnym momencie, a za niewykorzystane GB internetu można odzyskać pieniądze. eSIM w Revolut działa niezależnie od podstawowej karty SIM – dzięki temu można jednocześnie korzystać ze swojego numeru telefonu i mieć internet z Revoluta.

Jeżeli ten format Ci się podoba to zostaw plusa, aby widzieć kolejne wpisy z tej serii. W kolejnym wpisie zawołam wszystkich plusujących ten wpis.
Obserwuj autorski tag i dołącz do dyskusji dzieląc się swoimi pomysłami w komentarzu!
  • 298
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 49
Wymiana głowic termostatycznych na takie z możliwością sterowania temperaturą zdalnie. Wcześniej miałem takie "oldschoolowe" tylko z możliwością zaprogramowania harmonogramu/temperatury, a teraz wszystkim wygodnie mogę sterować zdalnie oraz łączyć w reguły typu "wyłącz grzanie jak jest otwarte okno w pokoju" :)
zan - Wymiana głowic termostatycznych na takie z możliwością sterowania temperaturą z...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@KaweX

eSIM w aplikacji Revolut ... nie wiedziałem, że takie coś jest. Fajnie jakby Zen wprowadził

Drogo mają. Roamless i inne podobne tańsze są.

Dla tych co nie mają esim w telefonie polecam fizyczny adapter esim np. Eiot Club.
  • Odpowiedz
@Krupier: może i tak ale jak ktoś leci nie wiem np. do Albanii to fajnie mieć wszystko w 1 apce , nawet jak jest tam pare zł drożej.
  • Odpowiedz
@Rad-X: Według mnie właśnie on nie powinien być zawsze wpięty do kompa tylko używany sytuacyjnie, ale mogę się mylić, jestem laikiem w temacie i mówię jedynie głosem mądrzejszych od siebie
  • Odpowiedz
@KaweX: Tak, w poprzednich wpisach pojawiały się też komentarze że Revolut nie jest najtańszą opcją ale właśnie to jest to że niemal każdy ma już Revoluta i ta obsługa jest wyjątkowo prosta, intuicyjna. Wszystko na koniec zależy od tego gdzie kto leci i na czym mu zależy, ja korzystam z Revo bo cenię wygodę
  • Odpowiedz
@djtartini1 tak chodzi mi o gaz, nie o markę, na vinted widzialam ze zachód się z tego powoli wyprzedaje. i znajomy pokazał że w de mieli smakowe gazy xd. sa tez adaptery do butelek typu cola, na Ali.
  • Odpowiedz
@metinek5500 mam dzbanek filtrujący i jest ok. kranówka też jest ok. miałam kiedyś w pracy dystrybutor z gazem, to wystarczył plasterek cytryny, odrobina cukru i już była lemoniada.
  • Odpowiedz