Wpis z mikrobloga

@abralinc: a jaki to konkretny model? bleeding we wszystkich ekranach z matrycami LCD, w tym qledach zawsze będzie występował. to się często zdarza, więc mogą nie uwzględnić ci reklamacji. jak chcesz to dla spokoju ducha oddaj to do 14 dni bez tłumaczenia się jeśli robiłeś zamówienie przez internet
  • Odpowiedz
@abralinc: nie przyjmą ci tego na reklamację. dostaniesz odpowiedź, że to normalne zjawisko przy tego typu matrycach. clouding to się chyba nazywa, jeśli dobrze pamiętam. sharp z jakiejś wybitnej jakości raczej nie słynie choć prawda jest taka, że to się może trafić u wszystkich producentów. zwróć go jak ci bardzo przeszkadza, ale w następnym też się może trafić.
  • Odpowiedz
@abralinc: Tego nie da się wyregulować. Nie wiem, czy są dużo lepsze LCD, ale jak chcesz czarną jednolitą czerń to OLED. Jak wymienią Ci TV, to będzie pewnie podobny. To przechodzi przez kontrolę jakości. Tylko możesz próbować innych modeli/marek.
  • Odpowiedz
@Capitanero: Jak widzisz - nie. LCD to LCD. Matryca jest częściowo przezroczysta i światło podświetlenia przenika przez nią. Teoretycznie miniledy podświetlają już coraz mniejsze fragmenty ekranu, ale w wyświetlaczu nadal jest dyfuzor, który rozprasza to światło. Dużo zależy od softu, ale jak podświetlenie będzie chociaż minimalnie świecić to będzie taki efekt. Może jak brightnesem/jasnością przyciemnić (nie mylić z kontrastem) to się polepszy, ale wtedy już normalny obraz może być niewyraźny
  • Odpowiedz
@janawykop hmm może masz rację.kupilem minileda i faktycznie obraz jest czarny do tego stopnia że mam momenty że zastanawiam się czy tv się nie wyłaczyl.jest jedno ale:kiedy jest obraz czarny w przejściach między scenami zauważyłem że białe napisy mają taką jakby aureolę wkoło.Mozliwe że ten dyfuzor rozprasza.
  • Odpowiedz
@janawykop wiem ale z pełną swiadomoscią nie kupiłem oleda.Nie dałbym rady siedziec ,mieć włączony tv i np nie oglądać a mieć z tyłu głowy że wypala mi się logo czy inny statyczny obraz.U mnie tv czasem cały dzień brzęczy gdzieś tam w tle
  • Odpowiedz
@Capitanero: U kolegi w tym SHARP prawdopodobnie tło przy braku sygnału, to nie czerń dlatego podświetlenie świeci. Prawdopodobnie gdyby zapuścił z komputera, albo pena czarny obraz, to byłby czarny, ale wokół napisów i jasnych elementów będzie zawsze poświata.
  • Odpowiedz
@Capitanero: Nie wiem jak bardzo różnią się duże wyświetlacze oled w TV i telefonach, ale na moich dwóch samsungach jakie miałem po kilka lat nie było efektu wypalenia jakiegoś obrazka/kształtu. Oba telefony w czasie mojego snu grały YT i nie teledyski, czy podobne, ale audiobooki/podcasty gdzie często obraz jest statyczny (wielokrotnie też leciały te same filmiki).
  • Odpowiedz