Wpis z mikrobloga

#kukurydzadextera #budujzwykopem #budowadomu #chwalesie

Mirasy, mirabele! Aktualizacja statusu budowy!

W tym roku bedzie najlepszy prezent na urodziny jak do tej pory(akurat jutro klepnie ostatnia dostępna dwudziestka xD). Coś będzie na pewno zalane - albo chata betonem, albo ja etanolem (why not both( ͡° ͜ʖ ͡°))
Więc kontynuując tradycje jak co kolejny #betonowoz, idzie kolejny update:

1. Kukurydza jeszcze nie skoszona xD
2. Cała chata została wymurowana w tydzień(dokładnie 8 dni), tak jak planowałem pisząc o tym w poprzednim wpisie na mirko. Zamowiłem 19 palet bloczkow, poszło 17.
3. 2 tygodnie było bez zapierdzielu, bo nawet nie brałem urlopów w tym miesiącu (wczoraj pierwszy dzień miałem wolne - oczywiście poświęcone na budowe). W tym czasie po pracy i w weekendy przygotowałem całe zbrojenie, wrzuciłem je na góre z ziomkami i dozbroiłem w narożniki itp, itd. W tym czasie też przygotowałem wszystkie szalunki.
3. Obecny tydzień, to był rajd - myślałem, że beton będzie lany wczoraj, ale ostatecznie przełożyłem na sobote - i dobrze… wczoraj po nocy przy latarkach kończyłem z Żoną krecić ostatnie docinki itp. Montaż szalunków jest jednak bardziej czasochłonny niż zakładałem, tym bardziej robiąc to tylko po pracy, więc do zachodu czasu jest niewiele, a pogoda też już jest kapryśna
4. Za 15 minut lejemy wszystko na raz, łącznie ze słupami. Jak szalunki puszczą to sie chyba popłacze xD stresik jest, już wczoraj się zaczął… jak sie uda, że nic nie walnie, to jutro zaczynam zdejmować boki szalunków.

PS. Jeśli myśleliście, że poległem, bo nic nie pisze, to sie myliliście - tak zapierdzielam, że nie ma czasu na wykop ( ͡° ͜ʖ ͡°)
dexter1213 - #kukurydzadextera #budujzwykopem #budowadomu #chwalesie

Mirasy, mirabel...

źródło: IMG_9804

Pobierz
  • 68
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dexter1213: skąd wiesz jak się buduje dom? Jesteś budowlańcem? Czy yt? Serio pytam bo nawet kiedyś myślałem żeby też samemu zrobić jak najwięcej rzeczy ale potem bym chyba nie spał wiedząc że coś źle zrobilem
  • Odpowiedz
@profaza trzeba bardzo coś s--------ć żeby pojawiły się problemy. Jak widzę co ludzie robią po tych budowach i to wszystko stoi to jestem przerażony. Ale dobrze wiedzieć że są duże zapasy na nośności ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@dexter1213 ze zdejmowaniem szalunków to poczekaj chociaż ze 3 dni, najlepiej tydzien, bo, mimo że czuć, że ten beton związał, to po dniu jeszcze mu brak dużo do pełnej wytrzymałości i szkoda żeby pod własnym ciężarem się porobiły jakies niefajnosci. No, chyba że do świąt planujesz się wprowadzić i z kimś uzgodniłeś, że można to jazda i powodzenia w dalszych etapach ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@dexter1213: Udostępnisz kosztorys z podziałem na dany etap? Nie musi być jakoś super szczegółowy. Może to być ciekawa rzecz dla zainteresowanych budową, w aktualnych czasach.
  • Odpowiedz
@koob tam wiem, kosztowo jest gorzej. Ale nie wspominam dobrze jak w listopadzie stawialiśmy ściany i kręciliśmy zbrojenie. Deszcz, zimno, błoto do tego moja praca ehhhh. Zdecydowanie wolę grzebać w środku.
  • Odpowiedz
tak zapierdzielam, że nie ma czasu na wykop

@dexter1213: nie bój, nie bój. Jeszcze będziesz musiał zrobić wykop...

Także powodzenia!
  • Odpowiedz
  • 4
@profaza: tylko yt + w wieku podstawowka-gimnazjum pomagalem Ojcu przy dwoch budowach. Jak masz dobry harmonogram i wiesz co po kolei robić to idzie jak widac. Ja na poczatek sierpnia wbilem szpadel a jak wie uda to jeszcze w grudniu beda siedziały okna.
  • Odpowiedz