Wpis z mikrobloga

Wymuszona i udawana miłość do Jezusa

@dajcie_zyc: na tym to polega, że ona ma być szczera. Po to Bóg dał wolną wolę, że prawdziwa miłość nie może być wymuszona.

ale ja go nie znam, to za co mam go kochać?

@dajcie_zyc: można go poznać, poznawać. Literalnie jest napisane, że Jezus mówił aby badać pisma bo dają o Nim świadectwo. Pełno rzeczy robił w Starym Testamencie.
  • Odpowiedz
  • 0
@NieDlaWykopka: nie może być szczera jak on wymaga jej ode mnie do życia wiecznego pod groźbą unicestwienia. To jest iluzja wyboru, wiesz, że prędzej czy później musisz go pokochać, ale co jeżeli nie chcesz tego zrobić, bo tego nie czujesz?
  • Odpowiedz
@dajcie_zyc: Wyobraź sobie latorośl odciętą od winorośli. Nie usycha bo winorośl ją karze, ale odcięta od źródła soków przestaje żyć. Jezus powiedział, Ja jestem winoroślą, wy, latoroślami "Kto trwa we Mnie, a Ja w nim, ten przynosi owoc obfity, ponieważ beze Mnie nic nie możecie uczynić" J 15:5. Piekło nie jest zemstą rozgniewanego Boga, ale konsekwencją odcięcia się od tego, który jest samym życiem. To nie Bóg odbiera życie, to
  • Odpowiedz
Wymuszona i udawana miłość do Jezusa, który może był spoko ziomkiem, ale ja go nie znam, to za co mam go kochać?

@dajcie_zyc:
Jezus mówił, że jest Drogą, Prawdą oraz Życiem. Jezus oprócz bycia objawieniem agape oraz sofii Boga Ojca, jest również swego rodzaju wzorem sposobu postępowania w życiu dla rodzaju ludzkiego, który każdy człowiek może świadomie odrzucić albo przyjąć, w zależności od podjętej przez niego decyzji na podstawie jego wolnej
  • Odpowiedz
nie może być szczera jak on wymaga jej ode mnie do życia wiecznego pod groźbą unicestwienia. To jest iluzja wyboru, wiesz, że prędzej czy później musisz go pokochać, ale co jeżeli nie chcesz tego zrobić, bo tego nie czujesz?

tl;dr: Miłość do Boga to nie uczucia, ale czyny zgodne z zasadami miłości - zachowywanie Jego przykazań.

@dajcie_zyc: dobrze zauważyłeś, że to warunek decydujący o tym czy człowiek będzie żyć - czy umrze
  • Odpowiedz