Wpis z mikrobloga

✨️ Czy naturalni sportowcy mogą trenować ciężko?
Czy jako naturale dajecie radę trenować ciężko? Wszędzie się słyszy, że prawie każdy za lekko trenuje i przez to ma słabe efekty, nawet tutaj na wykopie doświadczeni trenerzy, którzy mają wyrobioną markę o tym piszą.
Po zwykłym treningu na umiarkowanej intensywności poniżej godziny jestem tak zmęczony, że po powrocie mam 0 energii na cokolwiek konstruktywnego, 0 motywacji, w kolejny dzień tak samo.
Po ciężkim treningu dostaję lekkiej gorączki ok. 38*C, objawów jak przy grypie na 1-3 dni, muszę się zmotywować do pójścia się odlać z łóżka.

To wszystko przy lekkiej nadwyżce, śnie dobrej jakości po 9h dziennie, dobrym nawodnieniu, regularnych treningach siłowych od kilku lat, niewielkim stresie w życiu.

Jak zrobię sobie kilka dni przerwy albo
bardzo lekkich treningów wszystko wraca do normy, mam pełno energii do aktywności fizycznej i ogólnie do życia.

Zastanawiam się czy coś robię nie tak i można to poprawić czy już tak mam i trzeba się z tym pogodzić.

#mirkokoksy #silownia #mikrokoksy

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 1
samowystarczalny-kartograf-65:

Jak zrobię sobie kilka dni przerwy albo

bardzo lekkich treningów wszystko wraca do normy, mam pełno energii do aktywności fizyczne

@mirko_anonim: to zacznij od tego
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Nie wiem jaki masz staż i co dokładnie trenujesz, ale jeżeli po jakimś czasie nie czujesz, że masz więcej energii po treningu niż przed to coś jest nie tak i polecałbym pójść do lekarza na przegląd albo zmienić trening.
Wiem, że to niepopularna opinia, ale da się i można trenować codziennie. Sam ćwiczyłem po 1,5-2h, jednocześnie pracując fizycznie i żyłem i czułem się dobrze.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Badanie krwi następnego dnia po 'intensywnym treningu'
Morfologia krwi z rozmazem, CRP, OB, CK, LDH, AST, ALT, sód, potas, magnez, wapń, kreatynina, mocznik, TSH, fT3, fT4, testosteron całkowity, kortyzol poranny, ferrytyna, żelazo, witamina D (25-OH D3), witamina B12, kwas foliowy.
  • Odpowiedz
@Doktor_Proton: większość z tego bez sensu, bo jeżeli trening faktycznie był intensywny, to wyniki wyjdą niemiarodajne, CRP i aminotransferazy w------e w kosmos, kortyzol na dwoje babka wróżyła, bo może być albo nisko albo wysoko, żelazo niskie itd.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ludzie się dzielą na tych co myślą, ze trenują mocno, a trenują za słabo i na tych co mają zrobić dziś lekki trening, a i tak ładują do pieca ile wlezie przez co mają często kontuzje. Jeśli po treningu masz gorączkę to jesteś tym drugim typem.
  • Odpowiedz
Po ciężkim treningu dostaję lekkiej gorączki ok. 38*C, objawów jak przy grypie na 1-3 dni, muszę się zmotywować do pójścia się odlać z łóżka.

@mirko_anonim: p--------e - raz tak miałem jak d-----------m taki trening nóg, że przez 5 dni miałem problem z chodzeniem i to chyba głównie mnie leg press tak zniszczył. Czasami też po ciągach tak mam. Imho to głównie ćwiczenia na dół takie w-------e powodują
  • Odpowiedz
@Doktor_Proton: fakt, teraz można tylko gdybać, bo ani nie znamy planu treningowego, ani faktycznych możliwości i zdrowia OPa. W każdym jednak razie badania bym zrobił na początku i tak w standardowych warunkach z zachowaniem odpowiedniej ich higieny
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to nie jest mała objętość, co prawda nie jest też specjalnie duża, ale jest za to duża intensywność, szczególnie brak wystarczających przerw pomiędzy seriami na to wskazuje. Nic więc dziwnego że się nie regenerujesz jak nie masz poukładanego życia pod trening i trenujesz tak przez cały czas.

Przede wszystkim trzeba też z wiekiem coraz lepiej i zdrowiej jeść, a jak na razie info tylko o nadwyżce niewiele daje. Brak
  • Odpowiedz