Wpis z mikrobloga

Znowu się przymierzam do eliksirów, zawsze mnie w sumie odpychało że podobno mocno wpływają na dźwięk, jak to z tym jest? xD
I jak to w końcu jest z trwałością? Ile mniej więcej wytrzymują? Gram na ErnieBallach, ale z racji tego ze jestem leniwy i zmieniam je co 3 miesiące - 2 tyg grają git, a potem pozostałe 2.5 msc gram na trupach xD
#gitaraelektryczna
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ActiZ: Wpływają na brzmienie oraz nie wpływają. Ludzie je porównują do różnych strun. Ale bez przesady z tą różnicą w brzmieniu, niektórzy tam co to piszą to są lekko odklejeni
  • Odpowiedz
Używałem ErnieBall, Daddario, Elixir, NYXL i mimo grania najczęściej unplugged nie robiło mi to dużej różnicy. Jakoś nie mam przekonania, że będzie duża różnica w brzmieniu nowych strun między różnymi producentami jak jeszcze odpalisz przester.
Jako alternatywę do Elixirów mogę zaproponować NYXL. Tak bardzo nie lubię zmieniać strun, że czasem robię to dopiero jak ciężko je już nastroić. Dali mi NYXL fabrycznie na nowej gitarze i chyba parę miesięcy brzmiały ok (mycie
  • Odpowiedz
@ActiZ: Nie mam pojecia co do dzwieku, bo nie mam z czym porownac (od poczatku powrotu do grania kupuje elixiry). Zwykle mija jakos 1.5 do 2 miesiecy zanim ktoras sie nie zerwie.
  • Odpowiedz