Wpis z mikrobloga

Wczoraj wieczorem prezes NBP zaprezentował wizerunek nowego kolekcjonerskiego banknotu który ma zostać wyemitowany w dniu 5 listopada 2025 roku, z okazji 1000-lecia koronacji Bolesława Chrobrego. Jego nakład to 70 tysięcy sztuk. Jeszcze niewiadomo jaka będzie cena emisyjna, ale sądząc po poprzednich emisjach banknotów kolekcjonerskich zapewne będzie kosztować pomiędzy 160 a 200 zł
#chwalesie #hobby #numizmatyka #pieniadze #banknoty #nbp
IbraKa - Wczoraj wieczorem prezes NBP zaprezentował wizerunek nowego kolekcjonerskieg...

źródło: temp_file8925708003070720949

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@IbraKa w mojej opinii o ile tylnia strona jeszcze wygląda w miarę okej, to tylnia wygląda bardzo dziecięco. Zdecydowanie powinni wstawić tam wizerunek Chrobrego od Matejki którego użyto na banknocie 2000 zł z lat 1977-1982 i zmienić kolorystykę na bardziej jednolitą, a nie tęczę
IbraKa - @IbraKa w mojej opinii o ile tylnia strona jeszcze wygląda w miarę okej, to ...

źródło: temp_file2228459184395369410

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 3
@TypowyDaltonista ja to trochę ubolewam bo w zeszłym roku miałem trochę inną wizję na ten banknot. Myślałem że będzie to taki zwykły banknot 20 zł który będzie w normalnym obiegu jak np. 5 zł 2018 ale z dodatkowymi okolicznościowymi napisami i datami 1025-2025. Czesi albo Ukraina emituje takie banknoty
IbraKa - @TypowyDaltonista ja to trochę ubolewam bo w zeszłym roku miałem trochę inną...

źródło: temp_file5571459125499013058

Pobierz
  • Odpowiedz
@IbraKa a widzę, że siedzisz w temacie to może odpowiesz mi czy w 2018 były klepane też normalne 5zł czy tylko te limitowane? Bo ostatnio różowa się ze mną wykłócała, że są normalne 5zl z 2018 i są rzadsze od limitowanych. A mi ten banknot się podoba, przekombinowany jak to kolekcjonerski, ale zgadzam się, że jakby był w obiegu to byłby lepszy
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@passanger banknoty będą w sprzedaży we wszystkich oddziałach NBP, oraz na stronie internetowego sklepu NBP. Z tego co pamiętam to zawsze nowe emisję pojawiają się na stronie o godzinie otwarcia banku czyli o 8:00
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@passanger tylko raczej mało kto kupi o tej 8:00 bo wtedy najczęściej padają serwery strony :) i są limity sprzedażowe w ilości 5 banknotów na osobe
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@passanger a w oddziale jeszcze są mniejsze limity. Jak kupowałem banknoty z okazji 100 lecia bitwy warszawskiej (stałem przed oddziałem od godziny 5:00) to limit były 2 banknoty na osobe. Natomiast jeśli chodzi o sklepy numizmatyczne to mają oni podpisana jakaś umowę z NBP że mogą nawet po kilkaset banknotów kupować
IbraKa - @passanger a w oddziale jeszcze są mniejsze limity. Jak kupowałem banknoty z...

źródło: temp_file9196783587020522593

Pobierz
  • Odpowiedz