Wpis z mikrobloga

@loginnawykoppl na naszym zadupiu już nawet niektóre babki stówę to za samą mszę dają gdzie nawet się księża nie p------ą i nie czają tylko wysyłają je do odprawiania gdzieś indziej, bo tacy zarobieni xD
  • Odpowiedz
Zabawa słowem. Czy jest możliwe, aby małżonkowie udzielili sobie katolickiego ślubu bez obecności księdza?

@swiadomy_anakolut: a czy jest mozliwe wynajecie sali do slubow za darmo? Jakiegos zabytkowego palacyku? Ogrodu rozanego czy jeszcze innych pieknych miejsc? Nie? To czemu nagle od kosciola wymaga sie tego samego za darmo?
  • Odpowiedz
Proponuje finansowanie kosciola

@nilfheimsan: Żeby coś proponować, to musiałbyś być wysoko postawionym kardynałem w watykanie i mieć silną grupę popierającą Twoje postulaty. Władza państwowa mogłaby przykładowo spróbować uciąć część dopłat dla KK, ale obecny rozkład sił jest taki, że zapewne taka władza zostałaby w trymiga wypędzona, a następcy grzecznie i przy wiwacie społeczeństwa przywróciliby kościelne przywileje.
  • Odpowiedz
a czy jest mozliwe wynajecie sali do slubow za darmo

@bardzospokojnyczlowiek: Zmieniasz temat, a ja się przyczepiłem konkretnie do udzielania ślubu. Mówisz, powtarzając katolickią obiegową zasadę, że to małżonkowie sobie udzielają. No więc ja się z tym po części oczywiście zgadzam, w tym sensie że wiem że tak jest nauczane, ale za razem się nie zgadzam, bo katolicki ślub może odbywać się tylko w kościele/kaplicy w towarzystwie katolickiego księdza, więc
  • Odpowiedz
@Turin89 ale z ostatnim zdaniem w pełni się zgadzam, potrzebna jest zmiana finansowania kościołów - koniec publicznej kasy, to członkowie kościoła powinni się składać na jego utrzymanie, a kościół powinien się z tego rozliczać tak jak każda inna organizacja. Tylko nie wiem czy ksiądz będzie zadowolony, jak ludzie zaczną się wtedy wypisywać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak poza tym to spora część ślubów kościelnych odbywa się
  • Odpowiedz
@Turin89: "Jezus mu odpowiedział: «Jeśli chcesz być doskonały, idź, sprzedaj, co posiadasz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną!»"

Ale to pewnie jakaś metafora
  • Odpowiedz
@Turin89 co on p------i? Jak chowaliśmy ojca to pierwsze co to cennik za „sakrament”. Jak poszliśmy o ślub to samo. Znaleźliśmy mały kameralny kościół gdzie był super ksiądz i on wziął „co łaska”.
  • Odpowiedz
@Turin89: Przypomniało mi się, jak typ nie chciał odprawić pogrzebu dziadka, bo za mało dostał xD Nie pamiętam ile dostał, ale nie było to mało na tamte czasy, a zresztą i za darmo do parafianina powinien zap*erdalać.
  • Odpowiedz
@Michael_Jackson_

- 23% vatu

I co ten VAT da jak VAT płaci klient? O co do cholery chodzi tym wszystkim przedsiębiorcom co mówią, że płacą wysokie podatki i podają VAT jako przykład xD
  • Odpowiedz