Wpis z mikrobloga

samochody #motoryzacja #autazusa Mirki i Mirabelki czy auto w takim stanie jak na zdjęciu to rzeczywiście auto które można spoko naprawić i nim jeździć?
Serio pytam. Sporo jest aut z USA które teraz się sprowadza, naprawia i sprzedaje.
Wiem, że najlepiej krajowe, bezwypadkowe itd ale w tych z zza oceanu kuszą lepsze silniki, wyposażenie i wykonanie.
Wiem, że na zdjęciu za wiele nie widać, tylko to zniszczenie boku więc ciężko określić faktyczny stan. Wiem, że poduszki całe oprócz kurtyny od strony kierowcy.
Co sądzicie
salvador5000 - samochody #motoryzacja #autazusa Mirki i Mirabelki czy auto w takim st...

źródło: temp_file10241212234132860

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@salvador5000: tutaj nic wielkiego się nie stało. Elementy konstrukcyjne na pewno całe. Ale koszty naprawy będą wysokie. Ja miałem dużo mniej uszkodzone i za części dałem 25k a za robote >14k
  • Odpowiedz
@salvador5000: masz tego na yt popatrz tam, nawet mi się podpowiedział 2tyg filmik choć mnie nie interesuje. Obejrzałem z ciekawości. Zapamiętałem to abyś przewidział 20% nadwyżki na remont bo zawsze może coś się wykrzaczyc. Weź się przejdź po blacharzach i zapytaj ile to może kosztować, bo sam się przejechałem n kosztach wymiany progu w gruzie.
  • Odpowiedz
@salvador5000: najgorsze blacharsko do roboty to uszkodzenia te z boku, ruszone słupki i progi. Tanio nie będzie a do tego liczyć że po robocie będzie dobra geometria. Naprawić da się praktycznie wszystko, tylko nie zawsze ma to sens ekonomiczny.
  • Odpowiedz
@walokid: sam załatwiałeś część czy warsztat ogarniał bo za części do cherokee to kosmiczna kwota wyszła a mówisz że twój był mniej uszkodzony. cały kompletny przód można dostać za 15 tys a kupowany w kalkach pewnie za 10-12
  • Odpowiedz
@salvador5000: naprawa w normalnym warsztacie nie u naciągaczy powinna wyjść koło 20k części do niego są naprawdę tanie porównując z innymi samochodami . Drzwi koło 2k sztuka, błotniki poniżej 1k sztuka. Kurtyna koło 1k malowanie koło 3-4K i reszta dupereli.
  • Odpowiedz
  • 3
@salvador5000 naprawić naprawisz tylko, ile czasu to zajmie i ile cię to będzie kosztować. Ja dobrego blacharza szukałem 3 lata, potem czekał ponad pół roku jak mu się miejsce zwolni i obecnie auto 5 miesiąc stoi na warsztacie
  • Odpowiedz
@salvador5000: nie wiesz jak wygląda pod spodem. To musi ktoś obejrzeć na żywo.

Lepiej się opłaca ciągnąć auta całe, które możesz używać w zasadzie od razu a nie pół roku walić się z naprawą i zanim auto poskładane i gotowe to już będziesz miał go dość.
masz delikatne szkody, albo po wypożyczalniach.

Walonego z dwóch stron i mocno na pewno bym nie brał, zawiecha też pewnie została. finalnie Cię pewnie
  • Odpowiedz
@salvador5000: Silniki po prostu inne niż w Europie. Ale jak patrzyłem na wyposażenie, to taka bida, że w Europie podstawowe wersje były lepsze. Ponoć w USA podejście do kupna auta jest bardzo podobne do kupna szczoteczki do zębów - po prostu kupujesz, bo potrzebujesz. Nikt tam się nie spuszcza nad tym, czy klima jest auto, czy manualna, jeśli samochód jest przez to ileś $$$ tańszy..
  • Odpowiedz
@salvador5000: Tak jak za kazdym razem powtarza gość z Turboauta z usa - jak nie masz znajomych w temacie bądź własnego warsztatu to pchasz się w koszty i problemy bo to co na zdjęciu widzisz to zazwyczaj wierzchołek góry lodowej - nic z nich nie wywnioskujesz. Dorzuć tyle co masz odłożone na części i robociznę i kup cały na manheim. Serio to nie czasy sprzed korony gdzie robocizna była jeszcze
  • Odpowiedz
@salvador5000: Pytanie co sie wydarzylo pod slupkiem A, jak tam jest prosto to jeszcze się opłaca. Takie auto ma sens jak robisz je samemu bo jak masz kupic od handlarza a byl pas i kurtyna wystrzelona to nigdy nie wiesz co tam zostało potem wsadzone.
  • Odpowiedz
@salvador5000: przeciez tam jest prog i podloga do wymiany. Rasowy czteroślad który w razie kolejnego wypadku nie wiadomo jak sie zachowa.. odpuść to sobie.
Delikatnie uszkodzony tyl czy przód to ok, ale jak podluznice, podloga czy progi sa ruszone to to jest samochód pułapka
  • Odpowiedz