Szukam programu do wyszukiwania duplikatów. Ale nie zwykłego porównania dwóch folderów, a raczej wyszukiwarki podobieństw obsługującej wiele dysków, folderów, etc. i pozwalającą na wniknięcie dalej.
Interesuje mnie wynik gdzie wynik np.: - Mam trzy instalacje aplikacji na różnych dyskach, ale każda ma jakieś inne configi, etc. Aplikacja wskaże mi że te foldery są w 90% do siebie podobne, w nich xx folderów jest w 100% takie same, a różnią się x,y. - Gdzie indziej mam porozrzucane xx takich samych dokumentów. Aplikacja wylistuje, że ten plik pojawia się w lokalizacjach xx. - To wszystko wyjdzie w formie sensownej listy, gdzie można to spokojnie przewinąć, etc. Np. coś w stylu total commandera z ikonami pokazującymi "to samo, więcej, nowsze", etc.
Znacie coś takiego? Kojarzę, że jakiś polski programista robił coś w tym stylu z dyszkę lat temu, ale nijak nie mogę znaleźć.
@Aramil: Program niegdysiejszego mirka. Czkawka: https://github.com/qarmin/czkawka/releases/ Generalnie robi porównanie po sumach kontrolnych. Ustawiasz np. 5 ścieżek, ale zaznaczasz która jest "wzorcowa" po to, żeby pozostałe typował do usunięcia. Dodatkowo ma tryby do szukania podobnych plików graficznych, wideo i audio.
@sirpingus: To właśnie Czkawkę kojarzyłem. NIestety, wtedy potrzebowałem właśnie porównywarki zdjęć i muzyki. Dobrze ją sobie przypomnieć na później, ale do aktualnego zadania się niestety nie nada.
@noHuman Nie do końca to, o co mi chodzi (brak określania podobieństwa folderów), ale nada się bo działa obłędnie responsywnie. Przy tej szybkości indeksowania to już sobie spokojnie ogarnę granulację i podobieństwa ( ͡°͜ʖ͡°)
Ale nie zwykłego porównania dwóch folderów, a raczej wyszukiwarki podobieństw obsługującej wiele dysków, folderów, etc. i pozwalającą na wniknięcie dalej.
Interesuje mnie wynik gdzie wynik np.:
- Mam trzy instalacje aplikacji na różnych dyskach, ale każda ma jakieś inne configi, etc. Aplikacja wskaże mi że te foldery są w 90% do siebie podobne, w nich xx folderów jest w 100% takie same, a różnią się x,y.
- Gdzie indziej mam porozrzucane xx takich samych dokumentów. Aplikacja wylistuje, że ten plik pojawia się w lokalizacjach xx.
- To wszystko wyjdzie w formie sensownej listy, gdzie można to spokojnie przewinąć, etc. Np. coś w stylu total commandera z ikonami pokazującymi "to samo, więcej, nowsze", etc.
Znacie coś takiego?
Kojarzę, że jakiś polski programista robił coś w tym stylu z dyszkę lat temu, ale nijak nie mogę znaleźć.
#kiciochpyta #homelab #windows #linux #backup
Generalnie robi porównanie po sumach kontrolnych.
Ustawiasz np. 5 ścieżek, ale zaznaczasz która jest "wzorcowa" po to, żeby pozostałe typował do usunięcia.
Dodatkowo ma tryby do szukania podobnych plików graficznych, wideo i audio.
To właśnie Czkawkę kojarzyłem. NIestety, wtedy potrzebowałem właśnie porównywarki zdjęć i muzyki. Dobrze ją sobie przypomnieć na później, ale do aktualnego zadania się niestety nie nada.
@noHuman
Nie do końca to, o co mi chodzi (brak określania podobieństwa folderów), ale nada się bo działa obłędnie responsywnie. Przy tej szybkości indeksowania to już sobie spokojnie ogarnę granulację i podobieństwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)