Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +32
Mirki, co się dzieje w tej części Polski zaznaczonej na mapie tym kształtem? Można jeszcze ewentualnie podciągnąć dalej na wschód Kaszuby i kilka kolejnych lokalizacji na południe w kierunku Wrocławia.
To przecież potężny kawał terenu, a tymczasem zero obecności w mediach, internecie. Brak dużych miast (największe to chyba #pila i #gorzow), brak ważnych, głośnych wydarzeń może z wyjątkiem Woodstocka czy tam Polandrocka w Czaplinku. Co tam się
To przecież potężny kawał terenu, a tymczasem zero obecności w mediach, internecie. Brak dużych miast (największe to chyba #pila i #gorzow), brak ważnych, głośnych wydarzeń może z wyjątkiem Woodstocka czy tam Polandrocka w Czaplinku. Co tam się
źródło: temp_file7400560210390700764
Pobierz
Moseva +115
Podkochiwaliście się kiedyś w kimś przez dłuższy czas i nigdy mu o tym nie powiedzieliście ani nie daliście żadnego znaka? Przyznajcie się kto miał zryty łeb w szkole

Po dwóch latach nastał czas by moją Astrę H 1.9 CDTI 8V 120 KM wysłać na regulację luzu zaworowego - taki archaiczny twór, gdzie luz zaworowy nie jest regulowany hydraulicznie, tylko trzeba wkładać śmiszne podkładki i o. Jak ten luz jest zły, to silnik się psuje i źle chodzi. No i wiadomo przypadłość tego silnika - problemy z rozruchem na zimno - ale poprosiłem tylko o diagnostykę. Do tego geometria 3d zawieszenia, bo wymieniałem wahacze. Zostawiłem parę stówek ale dostałem fajną informację zwrotną.
Lecimy od najtańszego:
- Akumulator (wiem, na zimę wleci nowy) - 350 zł
- Rozrusznik (też wiem, słabo kręci) - 250zł (regenerowany) - 550 zł (nowy)
- Wtryskiwacze - na 3 z 4 jest ogromna korekta ale ostatni też nie idealnie = regeneracja wszystkich 4 za ok 500-550 sztuka = 2200 zł
- Sprzęgło i koło dwumasowe - 2200
Suma? Same części to około 5000 PLN + robocizna ok. 10-15h po 120zł/h czyli mamy ok 6500 PLN + może coś "po drodze" wyjść i raczej na pewno wyjdzie.
Wartość samochodu w tym stanie?
7000 PLN
Za te kilka stówek kupiłem sobie więc diagnozę, która mówi "czekamy aż umrze". To tylko Opel Astra H. Nie będę inwestował tak potężnych (relatywnie) pieniędzy w pełnoletnie auto. Gdy padnie, oddam "jak stoi" albo na złom i po prostu za te 7k wezmę inne auto. Tyle. Jedyne co myślę, to wymiana rozrusznika i wiadomo akumulator - bo bez tego ani rusz, a to relatywnie niewielkie pieniądze. Sprzęgło poczekam aż padnie i wsadzę sztywne koło zamachowe, bo na silniku mi już nie zależy. Skrzynia biegów M32 do znalezienia w okolice 1000zł i jestem w stanie samodzielnie to wymienić, więc też mi nie żal.
Moje auto awansowało zatem na pełnoskalowego "chrupka do zajechania".
#samochody #motoryzacja #oswiadczenie #astra #opel
źródło: image
Pobierzkończy się oc w marcu to albo skup albo złomowanie. szkoda mi, ale po co mam ponosić koszty których nie muszę ponosić bo mam inne auto, a tutaj przegląd i OC, to conajmniej 650zł by wyszło w 26r, rozrząd też w 26r będzie miał 8 lat, opony ostatni sezon, butla lpg
Aku wiadomo - nie ominiesz
Rozrusznik - 250 regenerowany
sprzęgło jak padnie i nie da się jeździć - 800zł zestaw ze sztywnym kołem zamiast dwumasy
wtryski? - 250zł sztuka u----i
@ChickenDriver2: Dziadujesz na zwykłych naprawach eksploatacyjnych, a będziesz miał hajs na ładowanie używanego niepewnego pieca od jakiegoś Ziutka z allegro? Nie no, dobry plan. Ale w sumie fajnie, masz samochód, ale strach nim gdzieś pojechać dalej, bo jest elegancko utrzymywany na bieżąco xD. Pewnie jesteś jednym z tych, co na
Mam drugie auto, znacznie młodsze, z dużo nizszym przebiegiem, które mam prawie od nowości - tam jest wszystko zgodnie ze sztuką i samochód ma 170 tys. I żadnych problemów.
@ChickenDriver2: To jednak podtrzymuję poprzedni komentarz.